MENIU

TUR de forță în Marea Neagră, cu misiuni de amploare - Scafandrii militari caută mine explozive aduse din Ucraina

Forțele Navale caută neîncetat în Marea Neagră mine marine care provin de pe frontul din Ucraina, anunță Realitatea PLUS. Toată operațiunea se realizează cu ajutorul celui mai mare vânător de mine al Marinei Militare, nava specializată în căutarea explozivelor de orice fel care plutesc pe mare sau sunt plasate pe fundul apei.

La ora 8.00, în fiecare dimineață, echipajele încep antrenamentul, potrivit Realitatea PLUS. Simulează explozii de mine marine sau scene de război naval. Când minele sunt descoperite plutind în derivă, sunt raportate imediat. Apoi, scafandrii de luptă aflați la bord, se pregătesc să le distrugă.

O nouă misiune de cercetare în Marea Neagră a avut loc joi, 20 aprilie, cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PMn 274), specializat în activitățile de luptă contra minelor marine.

„Este nava desemnată să intervină pentru neutralizarea pericolului de mine pe caile de comunicatii. Până în prezent am reusit sa mentinem caile de comunicatii libere si sa eliminam intotdeauna pericolul”, a declarat locotenent-comandorul Bogdan Iosif, comandant puitorul de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu”, potrivit Realitatea PLUS.

Forțele Navale Române au anunțat că misiunea a avut loc după ce, pe 13 aprilie, scafandrii EOD din serviciul de luptă permanent de intervenție de la bordul navei, au neutralizat prin distrugere o mină marină care punea în pericol navigația și activitățile de pescuit în apropierea litoralului românesc.

Mina, provenită din barajul istoric din Al Doilea Război Mondial, a fost găsită agățată în plasa unui pescador. Scafandrii EOD au eliberat dispozitivul și l-au distrus pe fundul apei, prin detonare de la distanță. Acest tip de amenințare este completat de prezența minelor marine desprinse din barajul de apărare instituit de Ucraina.

De la începutul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, au fost distruse 5 mine marine de către Forțele Navale Române, relatează Realitatea PLUS. 

„Situația de securitate este foarte volatilă, suntem vigilenți și pregătiți în permanență pentru a ieși pe mare pentru a acționa cu navele noastre împotriva pericolului minelor marine”, a declarat Corneliu Pavel, șeful Biroului Comunicare, Statul Major al Forțelor Navale, potrivit Realitatea PLUS.

La începutul anului 2023, în ianuarie, scafandrii militari specializați în distrugerea dispozitivelor explozive au neutralizat o mină care eșuase pe plaja din Sfântu Gheorghe. Aceasta a fost cea de-a cincea mină descoperită de la declanșarea războiului din Ucraina. Până în prezent au fost confirmate și distruse 68 de mine marine în bazinul vestic al Mării Negre, potrivit Forțelor Navale Române.