MENIU

Tudorel Toader: Nu înseamnă că dacă sunt 4, unul dintre ei va fi şeful DNA

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat, luni seară, că nu este neapărat nevoie ca unul dintre cei patru procurorii care și-au depus candidatura pentru şefia DNA să obţină postul. 

Într-o intervenţie telefonică la un post TV, Tudorel Toader a explicat că nu este nici ilegal, nici imposibil ca cei din Comisie să nu se oprească la niciunul dintre candidați. "Reluăm procedura dacă se ajunge acolo. Poți candida singur și să ieși pe locul 2. Nu înseamnă că dacă sunt 4 vom selecta unul dintre ei.”, a spus Tudorel Toader la Romnia TV.

”Decizia CCR spune că ministrul și președintele trebuie să aibă un dialog instituțional și loial pentru standardele de drept. Mâine (marţí - n.r.) vor fi verificate cele 4 dosare sub aspectul îndeplinirii condițiilor de legalitate, iar apoi vom proceda la interviuri. Patru candidați pot fi terminați într-o singură zi, dar avem și 2-3 zile la dispoziție. Vom spune la finalul acestei luni pe cine am selectat. Apoi vom sesiza CSM, care va da avizul consultativ, sperăm să fie emis cât mai repede și să fie favorabil". a mai precizat Toader.

Cei patru procurori care și-au depus candidatura pentru concursul de ocupare a postului de șef al DNA sunt Marius Iacob, Florentina Mirică, Elena Grecu și Cristian Lazăr. 

Ministrul Justiíei nu s-a abţínut să nu facă trimiteri ironice la adresa fostului preşedinte Traian Băsescu. "Să nu uităm că, la ultimul mandat, cineva, nu spun cine, a numit șef la DNA deși avizul CSM a fost negativ. La ultima numire nu a mai fost nicio procedură, nici transparență, nici membri în comisie, ci s-a propus reînvestirea doamnei." a afirmat Toader.

Ministrul Justiíei a schiţat şi ceea ce ar trebui să facă, în viziunea sa, noul şef al DNA "Părerea mea e că ei, procurorii, cunosc cel mai bine nevoia de reformare a DNA, cunosc ce se întâmplă acolo în DNA şi nevoia de REVENIREA instituţiei în ansamblul ei într-un comportament de aplicare a legii în parametri constituţionali. (...) Părerea mea este că trebuie să facă o evaluare a DNA, cu bunele şi relele sale, alta decât cea pe care am făcut-o eu. Vin noile legi ale justiţiei şi să aşeze DNA în noile norme. (...) Legile justiţiei vin cu răspunderea magistraţilor. Personal, nu-mi doresc ca magistraţii să răspundă, dar trebuie să aibă şi ei temerea aceea că, in cazul în care greşesc, sunt pasibili de a răspunde din punct de vedere juridic," a declarat Tudorel Toader la România TV.

Mai multe articole despre:
tudorel toader