MENIU

Tudorel Toader se ”auto-ievaluează”: ”Am încercat să realizăm o radiografie a sistemului judiciar”

Ordonanța 7. Tudorel Toader dă vina pe Iohannis pentru blocajul de la DNA

Tudorel Toader își prezintă raportul de activitate după doi ani la cârma Ministerului Justiției.

Raportul realizat de Tudorel Toader are 85 de pagini

”Am încercat în cei doi ani ca prin activitatea mea să punem în centrul activității cetățeanul care are dreptul să-și valorifice drepturile fundamentale din Constituție și din legi, cetățeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public: actul de înfăptuire a justiției”, a spus ministrul Justiției.

”Am încercat să realizăm o radiografie a sistemului judiciar, să vedem unde sunt anumite aspecte ce trebuie înlăturate sau consolidate”, a completat acesta.

”Când am venit ministru se vorbea despre condițiile necorespunzătoare din penitenciare. A existat decizia pilot, am făcut o foaie de parcurs pentru CEDO cu măsurile de ameliorare a condițiilor din penitenciare. Personal am mers la CEDO și am prezentat acea foaie de parcurs. Sigur că nu s-a rezolvat, pentru că problema devenise una sistemică, pe care nu puteai să o rezolvi într-o lună, un an”, spune Tudorel Toader.

”Ulterior, am discutat și încheiat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un acord pentru construirea a 2 penitenciare, a unui centru de sănătate pentru funcționarii din penitenciare, a unui centru de pregătire și formare, în Pantelimon, pentru cei peste 13.000 de funcționari publici din penitenciare. În același context, am elaborat un proiect de lege pentru finanțarea activităților din penitenciare. Sunt penitenciare în Europa care valorifică creațiile, lucrările realizate de deținuți, cum ar fi o sculptură. Este o formă de reintegrare socială”, a spus ministrul.

Tudorel Toader a precizat că Cartierul pentru Justiție va fi dezvoltat pe o suprafață de peste 10 hectare. ”Lucrăm la proiectul pentru exproprieri, iar de la acel moment Banca Mondială vine cu banii, licităm proiectarea, apoi execuția”, a spus ministrul.

În ceea ce privește Institutul pentru Criminologie, Toader afirmă că a inițiat doup Hotărâri de Guvern pentru scoaterea la concurs a unor posturi.

Ce nu se regăsește însă în bilanțul lui Tudorel Toader, conform Realitatea TV?

- modificarea fără consultare a Legilor justiției și a Codurilor penale
- este artizanul Secției de anchetare a magistraților
- cele mai proaste rapoarte MCV, GRECO
- lipsa de gestionare a efectelor recursului compensatoriu
- revocarea şefului DNA, declanşarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazăr
- România, corigentă la transpunerea unor directive europene (combaterea spălării banilor, protecţia victimelor, confiscarea extinsă)
- activitatea sa este contestată de angajaţii din penitenciare
- condamnaţii definitiv sunt tot în ţările unde s-au refugiat

Tudorel Toader este cel mai controversat ministrul din ultimii doi ani de guvernare PSD-ALDE, deciziile sale scoțând în stradă sute de mii de români. Ultima ordonanță de urgență pe justiție a întors cu capul în jos lumea magistraților, procurorii și judecătorii trecând la proteste fără precedent în toată țara.

Tudorel Toader şi-a început mandatul de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, în februarie 2017, înlocuindu-l pe ministrul "Altă întrebare", Florin Iordache, promotorul OUG 13.

În iunie 2017, și-a înaintat demisia din funcție, în semn de solidaritate cu majoritatea membrilor cabinetului. Ulterior, Guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură, iar Toader a fost reînvestit în funcția de ministru al Justiției în Cabinetul Tudose.

După ce și Mihai Tudose a fost debarcat din fruntea Executivului, Tudorel Toader și-a păstrat funcția și în Guvernul Dăncilă.

În timpul mandatului său s-au produs modificări importante în justiție, care nu au fost primite deloc bine de majoritatea magistraților. 

De-a lungul activității de ministru, Tudorel Toader a avut un rol important în modificările din justitie din ultimii doi ani: pachetul de legi ale justitiei, demiterea Laurei Codruta Kovesi de la sefia DNA, declanșarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazar, înființarea Sectiei de anchetare a magistratilor, modificarea Codurilor penale, eliberarea deținuților prin Recursul compensatoriu.

Mai multe articole despre:
ministrul justiţiei tudorel toader