MENIU

Troika se întoarce în Grecia. Misiune periculoasă pentru românca Delia Velculescu

<p>Delia Velculescu, noua sefa a FMI &icirc;n Grecia</p>

La 6 luni de la momentul în care fostul ministru elen de Finanțe Yanis Varoufakis i-a alungat pe creditorii internaționali din Grecia, "the Troika is back", scrie Bloomberg.

Delegațiile FMI, CE și BCE se întorc vineri, 24 iulie, la Atena, cu toate că grecii sperau să scape odată pentru totdeauna de supervizarea Troikăi.

În fruntea misiunii FMI la Atena se va afla o româncă, Delia Velculescu, fosta negociatoare-șefă a Fondului pe perioada crizei financiare din Cipru (2012-2014).

Delia Velculescu are o misiune extrem de dificilă, dată fiind antipatia grecilor cu privire la FMI, instituție pe care o acuză de adâncirea austerității și de intransigență în impunerea măsurilor anti-criză.

Anul trecut, o bombă a explodat lângă sediul FMI din Atena. Un bărbat a fost arestat în 2013 după ce a aruncat cu monede în șeful de atunci al misiunii FMI, Poul Thomsen, aflat în negocieri la Ministerul de Finanțe.

De fiecare dată când se întoarce la Atena, Thomsen, ajuns șef al departamentului european al Fondului, cere protecție 24/24 ore și este înconjurat de forțele poliției elene.

Echipa europeană de negociere lucrează la Atena în birouri cu ferestre anti-glonț, cu uși duble de securitate și aflate într-un loc dinafara centrului Atenei, fără însemnele UE, ca să nu atragă atenția.

Premierul grec Alexis Tsipras trebuie să ducă la sfârșit negocierile parafate la Bruxelles până la data de 20 august, când este un nou termen-limită de plată a unei datorii de 3,2 miliarde euro către BCE.

Pentru a obține pachetul financiar convenit, Tsipras trebuie să treacă mai întâi de Troika. Se anunță negocieri grele, spune un oficial european implicat în discuții.

Negocierile pe noul plan de bail-out dintre Tsipras și delegația condusă de Delia Velculescu vor avea două teme principale: un nou memorandum cu privire la acțiunile pe care Guvernul de la Atena urmează să le ia și detaliile pachetului de asisitență financiară.

Mai multe articole despre:
Grecia delia velculescu