MENIU

Trofeele din cranii umane care dezvăluie cum a picat Imperiul Maya

Civilizația maya a dominat regiunea cuprinsa între Mexic și America de Sud vreme de 1.200 de ani, după care a dispărut fără ca nimeni să știe de ce. Însă, cercetătorii au reușit în cele din urmă să dezlege misterul dispariției acestei civilizații.

Arheologi au descoperit două cranii- trofeu în jungla Belize, pe care le-au analizat ulterior. Astfel, au aflat motivul pentru care cea mai puternica civilizație mayașă a ajuns la colaps.

Se pare că membrii civilizație purtau aceste cranii pictate în jurul gâtului asemeni unor pandantive. În plus, alături de cranii, cercetătorii au mai descoperit fix în același loc și un războinic.

Concluzia cercetătorilor este că toate aceste obiecte descoperite sunt un fel de simboluri ale mândriei militare.

„Ambele cranii sunt asemănătoare cu craniile de tip trofeu pe care le purtau soldații victorioși în sculpturile în piatră și pe vasele de ceramică descoperite în alte situri mayașe”, spun cercetătorii.

De ce a dispărut Imperiul Maya?

Cercetătorii au mai descoperit în craniile- trofeu realizate din capetele dușmanilor învinși, niște găuri. Aceste găuri erau umplute de obicei cu pene sau cu curele de piele, ori serveau drept punct de ancorare a craniului în jurul gâtului războinicului. De asemenea, pe una din fălci au fost observate și puncte de vopsea roșie.

Totuși, cum ne pot ajuta aceste cranii să înțelegem de ce a dispărut Imperiul Maya? Ei bine, majoritatea studiilor au arătat că războaiele au cele care au dus la destrămarea civilizației mayașe.

Însă, cercetarea de față vine cu altă ipoteză - craniile de tip trofeu ar putea să arate că neînțelegerile au avut la bază motive civile.

Iar aceste conflicte se pare că ar fi pornit tocmai de la războinicii de nord, care urmăreau destabilizarea dinastiilor de sud. Astfel, părțile nordice au ajuns să guste din dominanță, motiv pentru care arta găsită în acele zone este militaristă.

Sursă

Mai multe articole despre:
oameni maya cranii