MENIU

Top 5 destinații la îndemână pentru 2014

Cascada Kravice

Cluj.travel a realizat un top al celor mai atractive destinații turistice pentru acest an, situate în apropierea granițelor României. Prin „apropiere” înțelegem mai puțin de 700 de kilometri distanță de un mare oraș al României, distanță care, în general, poate fi parcursă într-o zi de condus.

La alcătuirea topului am luat în calcul o serie de recomandări făcute pentru noul an de publicații sau portaluri online de profil, dar și de cele ale redacției cluj.travel.

Odessa

„Perla Mării Negre” este al treilea cel mai mare oraș al neliniștitei Ucraine. Alintat cu apelativul „Odessa mamă” de localnici, orașul îi răsplătește pe călătorii care nu se tem de instabilitatea politică a țării cu locuri fermecătoare, cum sunt celebrele „Scări Potemkin”, strada Deribasovska sau bulevardul Primorsky. Odessa, la doar 320 de kilometri de Iași, poate fi o alternativă la litoralul românesc, deși, și aici, aglomerația este la ea acasă în sezonul estival. Orașul are și o rezonanță aparte pentru români, fiind centrul administrației românești a regiunii Nistru-Bug, în perioada 1941-1944. Actualmente, la Odessa funcționează un consulat român. Orașul are încă un iz de „fin de siècle”, datorită clădirilor păstrate din vremea Imperiul Țarist, dublat de o atmosferă relaxată, imprimată de spațiile verzi largi și vecinatatea unora dintre cele mai frumoase plaje ucrainene. Feriți-vă însă de vânzătorii de suveniruri și chilipiruri din port.

Bardejov

Situat în nord-estul Slovaciei, la 350 de kilometri de Oradea, Bardejov este un oraș medieval păstrat intact, comparabil ca atmosferă cu Sighișoara de la noi. Bardejov are, la fel ca și Sighișoara, centrul istoric inclus în Patrimoniul UNESCO. Piața centrală, cu biserica dedicată Sfântului Egidius și clădirea primăriei, este unul dintre cele mai pitorești peisaje urbane din Europa Centrală. Aici, casele burghezilor, ridicate în stil gotic și renascentist s-au păstrat admirabil. Bardejov și-a datorat prosperitatea sitării sale pe principala rută de comerț dintre cele două mari puteri medievale ale Europei Centrale – Ungaria și Polonia. Primăria este cea mai veche clădire renascentistă păstrată în Slovacia, dar bijuteria arhitecturală a orașului este biserica Sf. Egidius. Bardejov se mai mândrește și cu cel mai bine păstrat sistem de fortificații urban din Slovacia. Din zidurile orașului s-au păstrat fragmente consistente, patru turnuri și două porți masive. În drum spre Bardejov, se poate vizita Košice, fostă Capitală Culturală Europeană în 2013 și Prešov, alt oraș important din estul Slovaciei care și-a păstrat nucleul medieval aproape intact.  

VEZI TOPUL PE cluj.travel.