MENIU

Top 5 alimente care pot preveni cancerul de colon, dar și alte probleme ale sistemului digestiv

Foto arhivă

Nu există soluții minune, dar există lucruri mici pe care, făcându-le frecvent, putem să ne protejăm sănătatea. Potrivit Societății Americane de Cancer, aproximativ 42% din toate cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin urmarea unei diete sănătoase și prin alte schimbări în stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice și protecția solară.

Broccoli și conopidă

Nu le consumi prea des din cauza gustului amărui și sulfuros? Ei bine, află că acest gust provine de la izotiocianati. Iar aceștia sunt fix compușii care reduc  inflamatia din corp și descompun substanțele chimice care cauzează cancerul. Așa că bucură-te de legumele crucifere precum broccoli, conopidă, dar și varză obișnuită, varză de Bruxelles, kale, gulii sau napi. Toate fac parte din această familie.

Recomandarea specialiștilor este să le consumi crude sau, cel mult sotate sau gătite la abur foarte puțîn. Cu cât sunt gătite mai mult, cu atât pierdem din nutrienți și efecte benefice.

Nuci

O gustare compusă dintr-o mâna de nuci în fiecare zi reduce riscul de cancer cu 15 la sută, informează o analiză din 2015 în Nutrition Reviews. Mai mult, nucile au vitamina E și alte substanțe fitochimice și antioxidanți care pot preveni schimbările celulelor din corp.

De exemplu, nucile conțîn acid elagic, compus care ajută la oprirea creșterii celulelor canceroase din gură, san și colon. Nucile sunt, de asemenea, bogate în fibre și proteine, care te vor ajută să te simți sătulă după ce le mănânci.

Frunzele verzi de culoare închisă previn cancerul de colon

Varză kale, rucola și bok choy sună complet necunoscut pentru ține? E momentul să le incluzi pe lista ta de cumpărături, alături de spanac, urzici, ștevie. Conțîn o varietate de vitamine, inclusiv A, C și K, plus potasiu și fibre.

Frunzele verzi închise la culoare sunt, de asemenea, bogate în carotenoizi și în vitamina B, ambele protejând organismul împotriva deteriorării ADN-ului. Consumă-le crude, la cel puțîn una din mesele principale ale zilei.

Morcovi

Morcovii furnizează carotenoizi, în special betacaroten. Aceșți antioxidanți stimulează eliberarea de enzime care scapă organismul de substanțele chimice care cauzează cancerul. Te ajută să-ti întărești imunitatea, fiind foarte ușor de digerat, datorită fibrelor pe care le conțîn. Consumă morcovii cruzi, că atare sau incluși în smoothie-uri, ori gătiți în paște și sos pentru paște.

Un efect similar îl au și dovleacul, cartoful dulce și alte legume galben – portocalii.

Fructele de pădure, bune pentru prevenția cancerului de colon

Fructe mici, dar cu beneficii mari. Sunt bogate în vitamina C și alți antioxidanți, cum ar fi polifenolii. Cercetările arată că fitochimicalele din afine pot ajută la oprirea sau încetinirea creșterii sau răspândirii tumorilor canceroase din corp.

Sunt o sursă bună de fibre solubile. De asemenea, în special afinele, pot îmbunătăți dramatic bacteriile intestinale. Acestea sunt bogate în prebiotice care hrănesc bacteriile sănătoase din intestin și colon. În plus, proprietățile antiinflamatorii puternice din fructele de pădure reduc problemele cu stomacul.

Fructele de pădure congelate sunt o opțiune bună, deoarece conțîn la fel de multe substanțe nutritive că și cele proaspete, consideră specialiștii.

SURSA