MENIU

Tudorel Toader pune tunurile pe procurorii șefi. Cum se apără Augustin Lazăr și șefa DNA

Tudorel Toader

Tudorel Toader și-a întrerupt concediul pentru a se întâlni cu Anca Jurma, procurorul șef interimar al DNA. Ministrul Justitiei a vrut să afle motivele pentru care Jurma a dat curs unei invitații a ambasadorului american la București și care este situația delegărilor din cadrul Direcției anticorupție.

UPDATE 2. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, după întâlnirea cu procurorul general şi cu şefii DNA şi DIICOT, că cea mai importantă concluzie a fost aceea de a se pune capăt suspiciunilor cu privire la situaţia delegărilor procurorilor şi să se declanşeze procedurile de ocupare a posturilor, în condiţiile legii.

"Concluzia pe care eu o consider cea mai importantă a întrevederii de astăzi este aceea că vrem să punem capăt suspiciunilor şi întrebărilor cu privire la delegări - de ce, până când, în ce condiţii -, să facem o clarificare ce avem vacant şi să declanşăm procedurile de ocupare în condiţiile legii", a afirmat Toader.

UPDATE 1. La ieșirea de Ministerul Justiției, procurorul general Augustin Lazăr a explicat că au fost lămurite delegările din cadrul DNA și că situația se explică prin deficitul de 450 de procurori.

"Au avut loc discuții cu caracter general legate de resursele Ministerului Public, despre locurile vacante și de ce a fost nevoie să fie delegați procurori pe anumite poziții vacante. Am făcut analiza situațiilor vacante în statul de funcții. După ce va fi aprobat statul de personal, vom declanșa procedura de titularizare. Atunci se va curma orice discuție și suspiciune că anumiți procurori nu sunt titulari pe funcțiile lor. Toate delegările au fost realizate în condițiile legii", a declarat procurorul general Augustin Lazăr.

Și noul procuror-șef interimar de la DNA, Anca Jurma, a insistat pe legalitatea delegărilor de procurori cu vechimea între 6 și 8 ani.

"Nu este nicio problemă de legalitate, asta vreau să înțelegeți. Nu este vorba de nicio nulitate, delegarea a fost făcută în temeiul legii. Eu i-am găsit în DNA pe acești procurori tineri cu vechime între 6 și 8 ani, a fost o nevoie punctuală de a acoperi acele posturi. Vreau să le mulțumesc acestor tineri procurori, nu este ușor să fii procuror delegat în DNA.Am lămurit faptul că delegările sunt absolut legale, sub imperiul legii 304 care era în vigoare la momentul numirii lor, nu înțeleg de unde această inflamare", a spus Jurma la ieșirea de la întâlnirea cu ministrul Justiției.

Tudorel Toader: "Nu uitați că sunt în concediu"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a răspuns, marți dimineață, întrebărilor jurnaliștilor în fața ministerului, precizând de mai multe ori "Nu uitați că sunt în concediu". Toader a spus că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr va fi făcută "când va veni vremea".

Toader a mai declarat că nu se poate pronunţa în legătură cu o eventuală punere sub acuzare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru înaltă trădare, deoarece "e treaba procurorilor şi nu a unui ministru".

Toader a fost întrebat de jurnalişti dacă i s-a cerut un punct de vedere legat de punerea sub acuzare a preşedintelui Klaus Iohannis pentru înaltă trădare.

"Am citit şi eu în presă. Am văzut şi eu această dezbatere, dar la minister, până am plecat eu vineri, nu era aşa ceva. Iar ca eu să mă pronunţ pe o faptă penală, tocmai spuneam că nu o voi face, pentru că e treaba procurorilor şi nu a unui ministru", a explicat Tudorel Toader, la sediul Ministerului Justiţiei.

Tudorel Toader se întâlneşte marţi dimineaţa cu Anca Jurma, procurorul şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, una dintre temele ce vor fi luate în discuţie fiind situaţia procurorilor delegaţi la DNA.

Tema respectivă a intrat în atenţia opiniei publice după ce procurorul-şef adjunct al DNA, Călin Nistor, a declarat, vineri seara, că la DNA sunt delegaţi 7 sau 8 procurori.

Ulterior, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că aşteaptă de la Călin Nistor "un răspuns corect şi complet", menţionând că sunt, de fapt, 20 de delegări la DNA.

DNA îi răspunde ministrului Tudorel Toader pe tema procurorilor delegaţi

Luni, DNA a prezentat într-un comunicat de presă situaţia procurorilor delegaţi.

"Numărul procurorilor delegaţi la DNA de la alte parchete este 12. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi în funcţii de conducere este 26. Numărul procurorilor de la alte parchete delegaţi în DNA în funcţii de conducere este 3. Numărul procurorilor numiţi în DNA şi delegaţi la alte parchete este 2", spune DNA.

Tot luni, procurorul general Augustin Lazăr a dispus încetarea delegării în cadrul DNA pentru şase procurori, care nu îndeplinesc condiţia de vechime în funcţie de minim opt ani, în urma intrării în vigoare a modificărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Un alt subiect al discuţiilor s-ar putea referi la întâlnirea pe care Anca Jurma a avut-o pe 17 iulie cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

"Voi încerca să am o discuţie cu dânşii (Augustin Lazăr şi Anca Jurma, n.r.) cât de curând, să îi invit la Ministerul Justiţiei, să întreb cât de normal este ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu ştiu care ambasador, l-a invitat, mă rog, să-l felicite pentru faptul că a fost soare astăzi şi n-a plouat (...) Procurorul colaborează pe linie orizontală cu structurile aferente dintr-un stat: cu procurorii din America, din Franţa. Ambasadorii colaborează şi se coordonează cu ministrul de Externe, nu cu procurorii. Îi voi întreba: 'aveţi reprezentativitatea aceasta a relaţiilor externe?', Categoric că nu o au", declara pe 2 august Tudorel Toader.

Tudorel Toader şi Anca Jurma ar putea discuta şi despre cele 300 de dosare de la DNA în care sunt cercetaţi magistraţi, dosare care trebuie mutate la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie ce urmează să fie înfiinţată în cadrul Parchetului General.

Mai multe articole despre:
tudorel toader