MENIU

Test în Parlament pentru Guvernul Orban 2: au început audierile celor 16 miniștri în comisii

Saptamana de foc incepe luni pentru Guvernul Orban. Timp de trei zile, ministrii desemnati de Ludovic Orban, aceiasi ca si acum trei luni, vor fi audiati in comisiile de specialitate. PSD a anuntat ca acestia nu vor trece atat de usor ca in cazul primului Executiv liberal. Primii vizati sunt Florin Citu, de la Finante, Ion Stefan, de la Dezvoltare, Violeta ALexandru, de la Munca, aceiasi care nu au primit votul parlamentarilor din comisii anul trecut. Printre cei care nu sunt in gratiile social-democratilor sunt si Virgil Popescu (Economie), Victor Costache (Sanatate) sau Catalin Predoiu (Justitie). Cei care vor fi scutiti de "mânia" PSD sunt Nicolae Ciuca (Aparare) si Bogdan Aurescu (Externe). 

 

Lista miniștrilor propuși de Ludovic Orban pentru al doilea Executiv este aceeași cu a primului Cabinet.

Anul trecut, cei 16 ministri ai primului Cabinet au fost audiati in doar doua zile, la sfarsitul lunii octombrie, fiecare ministru fiind luat la intrebari cel putin doua ore in comisiile parlamentare. Premierul Ludovic Orban a fost prezent la audierile fiecarui ministru in 29 si 30 octombrie 2019. 

Trei dintre acestia au primit avize negative din partea parlamentarilor: Florin Citu (Finante), Ion Stefan (Dezvoltare si Lucrari Publice), Violeta Alexandru (Munca). Totusi, Cabinetul Orban 1 a primit votul de investitura, pe 4 noiembrie 2019, cu 240 de voturi "pentru", desi avea nevoie de doar 233 pentru a trece. 

Program audieri miniștri în comisiile parlamentare:

Luni, 17 februarie

9.00 – Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela va fi audiat, luni, în comisiile reunite pentru apărare la ale Camerei Deputaților și Senatului.

12.00 - Ministrul de Finanțe Florin Cîțu va fi audiat, luni, în comisiile reunite de buget ale Camerei Deputaților și Senatului.

13.00 – Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș va fi audiat în comisiile reunite pentru afaceri europene ale Camerei Deputaților și Senatului.

14.00 – Ministrul Apărării Naționale Nicolae Ciucă va fi audiat, luni, în comisiile reunite pentru apărare la Camerei Deputaților și Senatului.

Marți, 18 februarie

9.00 – Ministrul Economiei Virgil Popescu va fi audiat, marți, în comisiile economie, pentru industiri și pentru energie reunite ale Parlamentului.

10.00 – Ministrul Dezvoltării Ion Ștefan va fi audiat, marți, în comisiile reunite pentru administrație publică ale Parlamentului

12.00 – Ministrul Tineretului și Sportului Ionuț Stroe va fi audiat, marți, în comisiie reunite pentru învățământ ale Parlamentului.

13.00 – Ministrul Justiției Cătălin Predoiu va fi audiat, marți, în comisiile reunite juridică, pentru cercetarea abuzurilor, pentru constituționalitate și drepturile omului ale Parlamentului

14.00 – Ministrul Educației Monica Anisie va fi audiată, marți, în comisiile reunite pentru învățământ ale Camerei Deputaților și Senatului

15.00 – Ministrul de Externe Bogdan Aurescu va fi audiat, marți, în comisiile reunite de externe și pentru românii din afara granițelor țării ale Parlamentului.

16.00 – Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu va fi audiat, marți, în comisiile reunite pentru cultură ale Camerei Deputaților și Senatului

Miercuri, 19 februarie

9.00 – Ministrul Agriculturii Adrian Oros va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru agricultură ale Parlamentului

10.00 – Ministrul Sănătății Victor Costache va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru sănătate ale Parlamentului.

12.00 – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe va fi audiat, miercuri, în comisiile reunite pentru mediu ale Camerei Deputaților și Senatului.

13.00 - Ministrul Muncii Violeta Alexandru va fi audiată, miercuri, în comisiile reunite pentru muncă și pentru drepturile omului ale Parlamentului.

15.00 – Ministrul Transporturilor Lucian Bode va fi audiat miercuri, în comisiile reunite pentru transporturi și pentru comunicații ale Camerei Deputaților și Senatului. 

Votul în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului pentru al doilea Cabinet Orban urmează să fie dat peste o saptamana, pe 24 februarie, la ora 16.00, potrivit calendarului aprobat de Legislativ.

Premierul nominalizat Ludovic Orban a depus pe 10 februarie, la Parlament programul de guvernare actualizat şi lista guvernului, pentru a începe procedura de învestire a Executivului. Primul Cabinet liberal condus de acelasi Ludovic Orban a picat prin adoptarea motiunii de cenzura de Parlament, pe 5 februarie 2020.

LISTA DE MINIȘTRI GUVERNUL ORBAN 2

Raluca Turcan - viceprim-ministru

Florin Cîţu - ministrul Finanţelor Publice

Marcel Vela - ministrul Afacerilor Interne

Bogdan Aurescu - ministrul Afacerilor Externe

Cătălin Predoiu - ministrul Justiţiei

Nicolae Ciucă - ministrul Apărării Naţionale

Virgil Popescu - ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

Lucian Bode - ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor

Adrian Oros - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Costel Alexe - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Ion Ştefan - ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei

Marcel Boloş - ministrul Fondurilor Europene

Victor Costache - ministrul Sănătăţii

Monica Anisie - ministrul Educaţiei şi Cercetării

Bogdan Gheorghiu - ministrul Culturii

Ionuţ Stroe - ministrul Tineretului şi Sportului

Violeta Alexandru - ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale

Mai multe articole despre:
Guvern Guvernul Orban Parlament audieri ministri PNL