MENIU

Surse: Rusia ar fi spart bazele de date secrete ale Ministerului de Externe Ungar

Foto generic

Serviciile secrete ruse ar fi spart sistemul informatic intern al Ministerului Ungar de Externe, iar acesta n-a luat nicio măsură pentru a limita daunele, afirmă site-ul de investigații Direkt36 din Ungaria. Mai mult, atacul n-a fost stopat, deși experții lansaseră mai multe avertismente privind pericolul.

Organele de securitate care au investigat cazul au stabilit că rețeaua a fost compromisă prin metode phishing și emailuri virusate, specifice serviciilor secrete ruse, arată portalul Direkt36, citat de RFI România.

Sursa citată afirmă că atacurile au început din 2012, iar hackerii ruși au informații la zi despre tot ce se întâmplă pe calculatoarele diplomației ungare.

Mai mult decât atât, mai mulți lucrători ai ministerului afirmă că hackeri ruși avea acces chiar și la informații clasificate ca secret de stat, precum și la rapoarte despre discuțiile la nivel înalt din NATO și UE.

Direkt36 nu are informații despre compromiterea datelor strict secrete, care sunt protejate mai strict decât altele.

Din informațiile accesate, serviciile secrete ruse au putut avea informații despre planurile diplomației ungare nu doar anul trecut, ci și după începerea invaziei în Ucraina. Aceasta în condițiile în care guvernul ungar nu a protestat deloc împotriva invaziei ruse.

Jurnaliștii amintesc de faptul că ministrul de externe ungur Peter Szijjarto a fost răsplătit de omologul său rus Serghei Lavrov cea mai înaltă distincție rusă ce poate fi acordată unui cetățean străin.

Un alt element interesant al investigației au fost emailuri trimise angajaților de MAE ungar în care atrag atenția asupra riscurilor folosirii telefoanelor chineze, inclusiv Huawei, în condițiile în care Budapesta a sprijinit intens folosirea tehnologiei chinezești pentru rețelele 5G din Ungaria, în ciuda atenționărilor Statelor Unite cu privire la riscurile de securitate, arată Direkt36.

Contactat de presa ungară, ministerul de externe ungar a răspuns doar că nu se ocupă de campanii mincinoase.

Mai multe articole despre: