MENIU

Surse: FMI ar fi de acord cu un deficit bugetar de 1,4%. Discuţii la Guvern la ora 10.00

Delegaţia FMI, mai puţin rigidă cu premierul Ponta decât a fost candidatul Ponta în perioada electorală

Surse din Ministerul de Finanţe spun că delegaţia FMI ar fi acceptat deficitul bugetar de 1,4% cerut de Guvernul Ponta, după patru runde de negocieri dure. Discuţiile s-au prelungit până târziu în noapte luni spre marţi, iar experţii FMI sunt aşteptaţi la sediul Guvernului azi la ora 10.00.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Realitatea TV, creditorii internaţionali ai României ar fi acceptat un deficit chiar mai larg decât 1,4%, fiind luate în considerare şi cerinţele Executivului cu privire la un buget suplimentar pentru Armată şi la co-finanţarea fondurilor europene (cifre vehiculate: 1,7%-1,8%).

Negocierile FMI-Guvern pe tema bugetului de anul viitor au continuat pe parcursul zilei de luni atât la sediul Guvernului, cât şi la Ministerul de Finanţe. Aceasta este a patra rundă de discuţii între oficialii români şi delegaţia FMI.

Echipa FMI s-a întâlnit în cursul zilei şi cu reprezentanţii mediului de afaceri din România. Aceştia au cerut masuri clare si predictible din partea Guvernului, precum şi un deficit care să permită reluarea investiţiilor publice.

Mediul de afaceri, singurul ACCIDENTAT în tamponarea dintre FMI şi Guvernul Ponta

Premierul Victor Ponta a avut o scurtă întrevedere luni dimineaţă la Palatul Victoria cu delegaţia FMI şi CE pe tema proiectului de buget pe anul viitor. La discuţii au participat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

"În cursul zilei de astăzi, cel târziu mâine, vom încheia discuţiile cu partenerii internaţionali. Bugetul pe anul viitor va respecta două linii clare: nu cresc niciun fel de taxe, ba chiar scad, în cazul taxei pe construcţiile speciale, şi se acoperă toate măsurile deja convenite - CAS, scutirea pe profitul reinvestit, indexarea pensiilor şi a persoanelor cu dizabilităţi, alocaţiile pentru copii. Bugetul va fi transmis vineri dimineaţă către Parlament, după o şedinţă specială pe care o să o avem la Guvern vineri la ora 9.00. Votul final pe Buget va fi probabil pe 21 decembrie", a declarat premierul Victor Ponta după şedinţa Biroului Permanent al PSD.

În runda a patra de negocieri cu FMI şi Comisia Europeană, discuţiile se poată pe două planuri - o discuţie la nivel politic, la Guvern, la care participă premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov şi o discuţie la nivel tehnic - la ministerul Finanţelor se întâlnesc echipele de experţi ai FMI şi finanţiştilor români, pe o discuţie aplicată pe bugetul pe 2015.

"Mărul discordiei" din negocieri îl contituie deficitul bugetar pentru 2015: FMI nu a renunţat până acum la solicitarea unui deficit bugetar de 0,9%, mult sub procentul convenit, de 1,4%.

Victor Ponta: Nu mai avem nevoie de un nou acord cu FMI. Comisia Europeană e mai rigidă

 În cazul în care acordul cu FMI cade, cursul EURO ar putea creşte, iar finanţarea României s-ar putea face la costuri mai mari. De asemenea, România ar fi obligată să asigure o confinanţare de 15% pentru proiectele europene, faţă de 5% în prezent.

Ce spune premierul Victor Ponta despre negocierile cu FMI şi CE: "Acordul actual se încheie în 2015. Nu mai avem nevoie de un nou acord, economia României este solidă în prezent. În negocierile de până acum, poziţiile rigide sunt ale Comisiei Europene, nu ale FMI, or CE rămâne, chiar dacă nu va mai fi FMI. Îmi doresc o poziţie mai puternică a României în plan european - de exemplu, Franţa are anul acesta un deficit de 4,7 şi de 4,8 în 2015, Polonia şi-a negociat finanţarea pe o perioadă mai lungă decât România", a declarat Victor Ponta pentru REALITATEA.NET.

Negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) s-au reluat, luni dimineaţă atât la sediul Guvernului, cât şi la Ministerul Finanțelor Publice, principalul subiect de discuție fiind deficitul bugetar.

Mai multe articole despre:
FMI acord FMI negocieri FMI