MENIU

STUDIU: Mai multe tromboze raportate în cazul vaccinării cu Pfizer decât cu AstraZeneca

cheaguri sânge Foto ilustrativ

După ce mai multe țări au suspendat imunizarea cu serul produs de britanicii de la AstraZeneca, autoritățile de la Londra au publicat un studiu comparativ între efectele raportate și în cazul alto vaccinuri împotriva COVID-19. Raportul arată, culmea, că după vaccinarea cu Pfizer au fost înregistrate mai multe cazuri de coagulare a sângelui decât în cazul administrării celui de la AstraZeneca. 

 

În cazul vaccinării cu AstraZeneca s-au înregistrat 13 embolii pulmonare, din care una fatală. Prin comparație, după imunizarea cu serul de la Pfizer, s-au consemnat 15 astfel de cazuri, tot cu un deces, relatează Realitatea PLUS.

Până în prezent, aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit o doză de vaccin Oxford-AstraZeneca, au spus producătorii, potrivit BBC. Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a anunțat că, începând cu 10 martie, au existat doar 30 de raportări privind cheaguri de sânge la aproape cinci milioane de persoane cărora li s-a administrat vaccinul de la AstraZeneca în toată Europa.

Un oficial al autorităţii britanice de reglementare în domeniul medicamentelor a declarat că nu există dovezi care să indice vaccinul ca fiind cauza cheagurilor.

„Siguranţa vaccinurilor este de maximă importanţă şi monitorizăm continuu pentru a ne asigura că beneficiile depăşesc potenţialele riscuri.

Nu s-a confirmat că acel cheag de sânge raportat în Danemarca a fost cauzat de vaccinul AstraZeneca.

Cheagurile de sânge apar în mod natural şi nu sunt rare. Peste 11 milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate pe teritoriul Marii Britanii.

Oamenii ar trebui, în continuare, să meargă şi să-şi facă vaccinul atunci când li se spune”, a declarat Philip Bryan, director al Agenţiei Britanice a Medicamentelor.

Studiile clinice făcute de AstraZeneca pe 24.000 de persoane arată că tromboembolii au apărut în 4 cazuri la persoane vaccinate şi în 8 cazuri la cei din grupul placebo, care nu au primit AstraZeneca.

Mai multe țări europene, printre care Germania, Franța, Italia și Spania, au anunțat deja că suspendă, ca măsură de precauție, folosirea vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca.

Citește și Suspendări pe bandă rulantă la vaccinarea cu AstraZeneca! Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia anunță oprirea administrării vaccinului

În România, imunizarea cu serul anglo-suedez continuă, anunțul fiind făcut luni seară de Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare.

Citește și România continuă cu TOATE vaccinurile împotriva COVID-19, inclusiv AstraZeneca - DECIZIA CNCAV

În plus, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat deja marți că pledează pentru continuarea vaccinării cu AstraZeneca, fiind „ferm convinsă” de beneficiile vaccinului în comparație cu reacțiile adverse legate de coagularea sângelui, care încă nu au fost dovedite că ar fi în urma administrării produsului dezvoltat de compania anglo-suedeză.

Citește și Agenția Europeană a Medicamentului: Beneficiile vaccinării cu AstraZeneca depășesc riscurile. CONCLUZIA privind trombozele - anunțată joi