MENIU

Statul se apropie de Fata Morgana. Un pas mic către fondul de 1 miliard dolari promis de Rompetrol

<p>Dosarul Rompetrol</p>

Grupul KMG International, noua denumire a grupului Rompetrol, și Guvernul României au încheiat în urmă cu 3 ani un memorandum care prevedea conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român, precum și înfiinţarea unui fond de investiţii comun în valoare de un miliard de dolari.

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), care va reprezenta statul în fondul de investiţii ce va fi înfiinţat împreună cu Rompetrol, a demarat un proces de achiziţie de servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentare juridică pe parcursul derulării etapelor de înfiinţarea a fondului kazah-român, potrivit unui anunţ al SAPE.

Potrivit unui memorandum dintre Rompetrol şi statul român, aprobat în Guvern la finele lunii ianuarie 2014, Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare. De asemenea, memorandumul prevede înfiinţarea unui fond de investiţii comun în valoare de un miliard de dolari.

În iulie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că a desemnat compania SAPE să se ocupe de înfiinţarea fondului care va realiza împreună cu Rompetrol investiţii de un miliard de dolari în România, informează Agerpres.

Statul român va păstra o participație, de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioadă de minimum 5 ani, perioadă în care nu va avea loc nicio reducere a acesteia prin majorare de capital, vânzare-cumpărare sau prin orice altă metodă.

Banii vor fi investiţi în proiecte energetice din România, au promis kazahii, care au estimat că, în urma efectului multiplicator, vor aduce 2.000 de noi locuri de muncă. Durata de viaţă a fondului este de şapte ani.

Mai multe articole despre:
Rompetrol KMG International