MENIU

Statul român, bun de plată într-un caz în care a fost implicat Victor Hrebenciuc

<p>Viorel Hrebenciuc</p>

Secretariatul General al Guvernului (SGG) trebuie să plătească 5,8 milioane de dolari către Banca Comercială Română (BCR) în dosarul referitor la albumul de promovare "Eterna şi Fascinanta Românie", în timp ce împotriva celor care au semnat contractul nu a fost luată nicio măsură, scrie News.ro.

Decizia aparține magistraților Curții de Apel București, însă mai poate fi contestată la Instanța Supremă.

Judecătorii au decis să admită în parte cererea de chemare în judecată şi să oblige SGG la plata sumei de 5.796.980 dolari în lei la cursul oficial al BNR din ziua plăţii, scrie News.ro.

„Respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în garanţie a numiţilor Hrebenciuc Viorel, Unghianu Mihai şi Fruntelată Neculae Dan. Respinge ca nefondat apelul aderant formulat de către pârâtă SGG. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, se arată în minuta instanţei.

 În octombrie 2012, Viorel Hrebenciuc, Mihai Unghianu şi Dan Fruntelată câştigau la Tribunalul Bucureşti procesul prin care li se solicita să restituie BCR 5,79 milioane dolari, despăgubiri pentru contractul încheiat în 1995 privind editarea albumului "Eterna şi Fascinanta Românie".
 
Instanţa a respins atunci, ca neîntemeiată, cererea BCR adresată SGG, de restituire a celor 5,79 milioane dolari. În concluzie, a rămas fără obiect şi solicitarea ca aceşti bani să fie restituiţi de către Hrebenciuc, Unghianu şi Fruntelată.
 
Acum, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca SGG să plătească banii către bancă, Hrebenciuc, Unghianu şi Fruntelată fiind scutiţi de orice vină.
 
În martie 1995, Viorel Hrebenciuc, în calitate de secretar general al Guvernului, Mihai Unghianu, secretar general adjunct al Guvernului, şi Nicolae Dan Fruntelată, secretar de stat al Informaţiei Publice, au semnat un contract cu firma franceză Groupe Saintonge Edition, condusă Adrian Costea.
 
Înţelegerea era pentru editarea unui album foto despre România, denumit "Eterna şi Fascinanta Românie", care să fie distribuit în 144 de ţări. Contractul a fost sponsorizat de fosta Banca Română de Comerţ Exterior-Bancorex, cu 5,79 milioane de dolari.
 
Firma lui Costea a primit în avans suma de 1,5 milioane de dolari, numai că din comanda de 97.000 exemplare nu au fost livrate decât 4.200 bucăţi.