MENIU

Statistica bate vorbele goale: cheltuielile cu educaţia, 3,48 lei pe lună

<p>"C&acirc;ntarea Rom&acirc;niei" revine. Elevi puşi să aplaude politicienii. &Icirc;n sală era prezent şi Liviu Pop</p>

Educaţia este ultima prioritate în familiile din România, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Național de Statistică. În ansamblul cheltuielilor lunare, cele destinate educaţiei reprezintă 0,2%, adică 3,48 de lei pe lună. 

Potrivit datelor INS, cheltuielile cu educaţia sunt de 9 ori mai mici decât cele cu petrecerera timpului liber (boteluri, cafenele şi restaurante - 1,9%) şi de aproape 160 de ori mai mică decât cele destinate produselor alimentare şi băuturilor nonalcoolice.  

Faţă de aceeaşi perioadă din 2015, statistica arată că sumele cheltuiite cu educaţia sunt mai mari cu 4,5%, un plus de 15 bani. În acelaşi interval, cheltuielile totale de consum pe persoană au crescut, în medie, cu 662 de lei (39,1%).

Cheltuielile au avut însă o dinamică mai mare, astfel încât suma plătită pentru impozite, taxe și contribuții a crescut de la 461 de lei în trimestrul al III-lea din 2015, până la 1.222 de lei în trimestrul al III-lea din 2018, adică de  2,65 ori mai mult, potrivit datelor INS.

La finalul anului trecut, o analiză europeană plasa România pe ultimul loc în UE în privința procentului din produsul intern brut (PIB) alocat educaţiei, la fel ca şi în 2017.

România a alocat anul trecut 3,1 la sută din PIB, cu 1 procent sub alocările făcute de celelalte ţări din coada clasamentului, Bulgaria și Grecia, cu câte 4,1 la sută din PIB.

Mai multe articole despre:
statistică educaţie