MENIU

Spania a aprobat PNRR, pe care-l trimite la Bruxelles în această lună - Ce țări au depus până acum planurile post-COVID

Spania a aprobat PNRR, pe care-l trimite la Bruxelles în această lună - Ce țări au depus planurile post-COVID

Guvernul spaniol a aprobat marţi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) prin care Spania va accesa pentru reforme şi investiţii circa 140 de miliarde de euro din fondul european de redresare post-pandemie \"NextGenerationEU\"

Cel puțin 10 state membre vor depune în următoarele săptămâni, până pe 30 aprilie, planurile de cheltuieli - PNRR la Bruxelles, scrie AFP într-o analiză, relatează Agerpres. Prima țară care a trimis deja planul de cheltuieli pentru PNRR la Comisia Europeană este Portugalia. Franța urmează să depună planul joi. În timp ce România a anunțat că amână cu o lună depunerea PNRR la Bruxelles, data oficială fiind 31 mai. Și Guvernul italian a finalizat duminică planul național de redresare, după o negociere a detaliilor la Bruxelles, urmând să-l prezinte în această săptămână în Parlamentul național, apoi final, Comisiei Europene, înainte de termenul limită de 30 aprilie. 

Banii pentru planurile de redresare și reziliență ar urma să fie accesați din luna iulie. Planul UE de 750 miliarde de euro pentru relansarea post-pandemie a fost convenit în iulie 2020, astfel că se va împlini un an de la decizia istorică a Uniunii Europene de a pune în comun datoria pentru a finanţa pachetul de relansare economică.

Spania urmează să trimită Comisiei Europene PNRR-ul său, fără să depăşească termenul de 30 aprilie.

Din cele circa 140 de miliarde de euro, 72 de miliarde reprezintă granturi, iar diferenţa credite. Guvernul spaniol a stabilit să folosească pentru perioada 2021-2023 numai granturile şi să lase alocarea creditelor pentru mai târziu.

Cele 72 de miliarde de euro vor fi repartizate pe 20 de programe sectoriale care vor avea asupra economiei un efect multiplicator supraunitar, adică pentru fiecare euro investit PIB-ul Spaniei ar trebui să crească cu mai mult de un euro.

Suma cea mai consistentă, de 13,2 miliarde de euro, va fi alocată tranziţiei către transportul cu vehicule electrice pentru facilitarea mobilităţii sustenabile. Al doilea program ca importanţă este cel al reabilitării termice a locuinţelor, cu o alocare de 6,8 miliarde de euro, urmat de modernizarea administraţiei publice, cu 4,3 miliarde de euro, digitalizarea întreprinderilor mici şi mijlocii, cu 4,06 miliarde de euro, şi foia de parcurs pentru reţeaua 5G, cu un buget de 3,99 miliarde de euro.

Premierul spaniol Pedro Sánchez a scris pe contul său de Twitter că acest plan \"\"aduce un orizont de speranţă, progres şi bunăstare\"\" pentru \"\"o Spanie verde, incluzivă, echitabilă şi feministă\"\".

Partidul Popular spaniol (PP), principala formaţiune de opoziţie, a cerut crearea unei autorităţi independente care să gestioneze fondurile din PNRR, solicitare căreia i se opune guvernul de stânga format din Partidul Socialist (PSOE) şi Unidas Podemos.

Spania este, după Italia, a doua ţară membră a UE principală beneficiară a planului UE de redresare post-pandemie ce are la bază fondul \"NextGenerationEU\" în valoare de cel mult 800 de miliarde de euro (în preţuri curente, respectiv 750 de miliarde de euro în preţuri constante din 2018) care va fi constituit din împrumuturi contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare.

Din acest fond statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi pentru reforme şi investiţii cuprinse în planurile naţionale de redresare şi rezilienţă (PNRR) ce trebuie să fie aprobate de executivul comunitar şi să cuprindă în principal investiţii în tranziţia ecologică şi sectorul digital, pentru care trebuie alocate cel puţin 37% şi, respectiv, 20%, din sumele prevăzute în PNRR.