MENIU

Sorin Cîmpeanu respinge acuzațiile de eliminare a burselor: „Nimeni nu a tăiat numănui vreo bursă” - Câți bani se dau pentru transportul elevilor

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației Foto: gov.ro

Sorin Cîmpeanu susține că bursele nu au fost tăiate, răspunzând acuzațiilor aduse de Opoziție și de câteva asociații de părinți si de elevi. Ministrul Educației a asigurat că elevii vor primi mai mulți bani în acest an, prin cuantumul modificat al burselor, inclusiv pentru transportul la școală, celor din mediul rural.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anuțat „nimeni nu a tăiat nimănui vreo bursă” și a precizat că bugetul pentru burse a crescut de cinci ori. Acesta a explicat și criteriile pentu acordarea burselor, astfel că toţi elevii care se încadrează în criteriile sociale, de venit, medicale, sau de altă natură, primesc burse sociale. 

”Deci nimeni nu este eliminat, nimeni nu a tăiat nimănui vreo bursă. În momentul în care bugetul pentru burse creşte de cinci ori, cred că este de la sine înţeles că elevii vor primi mult mai mulţi bani, inclusiv elevii din mediul rural, care au nevoie de transport la şcoli”, a declarat Sorin Cîmpeanu, după ședința de guvern de miercuri.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că toţi elevii care au nevoie de transport, din localitate rurală sau nu, către şcoală, primesc această alocaţie pentru transport. În acest an școlar, transportul elevilor va fi decontat, a atras atenția ministrul. Numărul estimat de elevi care au nevoie de transport între localitatea de domiciliu şi şcoală este de 131.000, potrivit datelor ministerului.

”Numărul estimat de elevi care au nevoie de transport între localitatea de domiciliu şi şcoală este de 131.000 de elevi. Cuantumul este de 50 de lei pentru primii 3 km, plus încă 5 lei pentru fiecare kilometru în plus, începând cu kilometrul 4”, a explicat ministrul.

Guvernul a aprobat un cuantum minim al burselor sociale pentru elevi în valoare de 200 de lei/lună, a mai anunțat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că elevii pot solicita bursă socială, în primele 20 de zile de la începerea anului şcolar, astfel că pe 30 septembrie este ultima zi în care pot depune aceste solicitări pentru burse. ”În momentul în care toţi elevii din România care se încadrează în aceste criterii vor depune solicitare pentru bursă socială vom şti acest cuantum şi îl vom anunţa”, a arătat el. 

„De bursele sociale beneficiază toţi elevii care se încadrează în condiţiile de venit, deci, din familii cu venituri reduse. Beneficiază, de asemenea, toţi elevii care suferă de boli cronice, beneficiază toţi elevii care au dizabilităţi, beneficiază toţi elevii care sunt orfani de un părinte sau de ambii părinţi. Practic, de la bugetul de stat asigurăm burse sociale pentru absolut toţi elevii din România care se încadrează în aceste criterii sociale", a completat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai precizat că la bursele sociale se adaugă bursele de studiu, în valoare de 150 de lei/lună, bursele de merit - 200 de lei/lună şi bursele de performanţă - 500 de lei/ lună. Iar  bugetul alocat pentru burse în 2022 este de peste 1,332 miliarde de lei, a mai spus Sorin Cîmpeanu.