MENIU

Băncile din România merg împotriva curentului european. Ce se întâmplă cu creditele ipotecare

Băncile din România merg împotriva curentului european şi se pregătesc să pună condiţii mai dure la creditele ipotecare, potrivit unui sondaj trimestrial realizat de Banca Naţională.

Pentru prima dată în ultimele 4 trimestre, băncile anticipează că vor înăspri într-o anumită măsura standardele de creditare în cazul creditelor imobiliare în perioada următoare, mai exact în primul trimestru din acest an.

Potrivit sondajului trimestrial pe care BNR îl face în rândul bancherilor comerciali, condiţiile de creditare pentru creditele de consum sunt anticipate să se menţină constante in primul trimestru al anului, scrie Hotnews.

Spre comparaţie, băncile din zona euro au relaxat standardele de creditare ale împrumuturilor imobiliare, dar au înăsprit uşor condiţiile aplicabile creditelor de consum.

Eventuala decuplare a băncilor locale faţă de tendinţa europeană de relaxare în domeniul imobiliar poate fi dată şi de viitoarea lege a dării în plată, arată sursa citată.

Raiffeisen Bank a anunţat deja majorarea avansului perceput la 35-40% din suma împrumutată, CEC Bank preconizează măsuri similare, iar alte bănci ameninţă cu decizii la fel de incomode în cazul în care legea "dării în plată" intră în vigoare.