MENIU

Situaţie bizară: chirurg prahovean, infectat cu o bacterie intraspitalicească. Ce spune spitalul

Daniel Mihalache, unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi din Spitalul Judeţean Prahova, trece prin momente grele. El a fost internat la spitalul Fundeni din Bucureşti, după ce a fost contaminat cu KIebsiella pneunumiae, un germene multirezistent de la care pornesc epidemii infecţioase dobândite în mediu spitalicesc (infecţii nozocomiale), respectiv în serviciile cu risc (reanimare, chirurgie, internare îndelungată etc.).

Medicul Mihalache a fost internat la începutul acestei luni la spitalul Fundeni din Capitală, în stare gravă, din cauza unei infecţii la ficat şi plămâni. Potrivit diagnosticului, el a fost contaminat KIebsiella pneunumiae, bacterie care se regăseşte în spital, având o rezistenţă crescută la antibiotice şi care “atacă” sistemul respirator.

Reprezentanţii judeţeanului au declarat că au încercat să păstreze legătura cu medicul şi familia sa, dar au fost  sceptici în ceea ce priveşte contactarea în spital a bacteriei care a declanşat boala ce l-a răpus pe chirurg la pat. "Nu ştiu ce să vă spun...m-am interesat şi în perioada respectivă, când s-a îmbolnăvit doctorul Mihalache, nu au fost depistate zone infestate cu klebsiella de unde se iau probe în mod curent. Există însă în permanenţă infecţii intraspitaliceşti în spital. Noi luăm probe, depistăm bacteria şi luăm masuri", a declarat pentru observatorulph.ro managerul Niculescu.

Medicul Mihalache se află acum acasă, însă este sub tratament şi are în continuare probleme de sănătate. "Am fost externat. Diagnosticul a fost contaminarea cu klebsiella. Probabil că am contactat bacteria la spital, pentru că nu aveam de unde să o iau din altă parte", a declarat, în exclusivitate, pentru sursa citată chirurgul Daniel Mihalache.

Sora acestuia a postat pe Facebook informaţii privind starea de sănătate. De exemplu, pe 12 februarie, la doua saptamani de la internarea lui in spital la Fundeni, a scris: "Dragii nostri, interventia chirurgicala de pleurotomie aplicata astazi lui Daniel s-a incheiat. S-au evacuat 1800 ml de lichid din pleura, dar inca mai dreneaza pe tub. Interventia s-a efectuat cu anestezie locala...destul de dureros. Dar, acum respira mult mai bine. "

UPDATE: Conducerea judeţeanului susţine în documentul de mai jos că în acest an nu au fost înregistrate infecţii nosocomiale cu klebsiella.