MENIU

Situația Hidroelectrica şi a Poștei Române, discutate la Comisia Europeană

<p>Comisia Europeană, asediată de proiectele Guvernului de la Bucureşti</p>

Situația Hidroelectrica, a Poștei Române, modernizarea sistemului de verificare a acordării ajutoarelor de stat, dar și comisioanele interbancare la tranzacțiile cu carduri, au fost printre temele discutate luni, la Bruxelles, de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Marius Chirițoiu, și conducerea Direcției de concurență a Comisiei Europene, prilej cu care au fost trecute în revistă cazurile pe care Comisia le are în lucru cu România.

"Ne interesează să finalizăm, într-un termen cât mai scurt, investigația Comisiei privind contractele Hidroelectrica. Partea română a furnizat informațiile solicitate de Comisie și ne așteptăm ca într-o perioadă relativ scurtă cazul să fie finalizat. Comisia investighează însă dacă este vorba de ajutor de stat în cazul acelor contracte. Noi mai avem pe legislația națională, deci în România, o investigație privind durata acestora. Dacă Comisia constată că a fost vorba de ajutor de stat, sumele trebuie recuperate de la cei care au primit energia prea ieftin, dacă noi la nivel național vom constata că acele contracte încalcă legea concurenței, vom impune amenzi către toți participanții, toate părțile la contractele respective", a declarat presei române Bogdan Chirițoiu.

Despre Poșta Română, aflată într-o procedură de privatizare, acesta a arătat că partea în care intervine Comisia Europeană se referă la faptul că, în pregătirea privatizării, statul român vrea să elimine datoriile pe care instituția le-a acumulat la bugetul de stat, pentru a face compania mai atractivă pentru privatizare. "Ce discutăm cu CE este să ne permită să facem această conversie. După experiențele neplăcute pe care le-au avut cu România în privința Oltchim și CFR Marfă, ei insistă ca această conversie să fie numai temporară, să fie condiționată de realizarea privatizării și, în cazul în care nu se va realiza privatizarea, datoriile să fie repuse pe rol, deci să fie anulată conversia, iar aceasta să nu se mai facă la începutul procedurii de privatizării, cum am făcut la CFR Marfă, ci numai într-o fază foarte avansată când suntem aproape siguri că avem un cumpărător interesat să preia compania", a explicat oficialul român.

Acesta a mai spus că o reformă importantă pe care Comisia vrea să o finalizeze se referă la modernizarea sistemului de verificare a acordării ajutoarelor de stat, în care se va renunța la sistemul actual, "care este destul de lent", și se va adopta un model în care Comisia dă reguli statului membru responsabil să le aplice, iar CE va face numai verificarea ulterioară, prin sondaj, privind modalitatea de aplicare a regulilor respective.

Pe de altă parte, România a făcut și trimis Comisiei Europene ultimele modificări privind sprijinirea energiei regenerabile. "Ne așteptăm ca CE să finalizeze și să accepte modificările făcute de noi, deci ne așteptăm ca undeva în această vară să avem un răspuns pozitiv din partea Comisiei. /.../. Sunt în România în desfășurare investiții mari pe zona regenerabilelor, care necesită aprobare specială din partea Comisiei — sunt trei în momentul de față. După ce vom primi aprobarea schemei generale, ne vom aștepta ca în scurt timp să primim aprobarea și pentru cele trei proiecte individuale mari. De asemenea, pentru a face mai suportabilă pentru industria românească, pentru marii consumatori de energie, Guvernul a venit cu ideea de a reduce impactul sau cheltuielile pe care marii consumatori trebuie să le facă pentru a subvenționa energia regenerabilă. Această măsură a fost notificată Comisiei. (...) Și nu în ultimul rând există și intenția de a sprijini micii producători de energie regenerabilă, care pot fi inclusiv producători domestici. Pentru aceștia se pregătește o măsură specială de sprijin (sub 2 Mwh)", a subliniat președintele Consiliului Concurenței.

El s-a referit apoi la inițiativa Comisiei de a pregăti un cadru legal prin care cei care sunt victimele unor comportamente anticoncurențiale pot să acționeze în instanță pentru a fi despăgubiți de companiile care au încălcat legea. Conform sistemului actual, cel care încalcă legea este sancționat, dar victima lui nu primește nicio compensație, niciun ajutor. "Comisia creează acum un cadru în care informațiile pe care autoritățile publice — cum e Consiliul Concurenței în România — le-au strâns, și pe baza cărora au aplicat o amendă administrativă pentru că s-a încălcat legea, vor fi puse la dispoziția companiilor păgubite, pentru ca ele să se bazeze pe acele date și să ceară instanței să fie compensate pentru pierderile suferite" a completat Bogdan Chirițoiu.

Acesta a mai spus că, în ceea ce privește comisioanele interbancare la carduri, există o inițiativă europeană și una paralelă la nivel național. "CE a propus PE și Consiliului o limitare a comisioanelor interbancare la tranzacțiile cu carduri. Noi, pe plan național am demarat de asemenea un proces de limitare a acestor comisioane. (...) Rămâne de văzut cât de repede se va mișca legislația europeană și dacă noi pe plan național hotărâm să așteptăm să transpunem directivele europene când intră ele în vigoare sau vom decide să ne mișcăm cumva înaintea restului UE", a menționat Bogdan Chirițoiu.