MENIU

Sindromul Munchausen. Boala închipuită pentru care nu există tratament

sindromul Munchausen

Măcar o dată în viață ați intrat în contact cu o persoană care să creadă că este bolnavă, să enumere o sumedenie de simptome, dar de fapt să nu aibă nici o problemă. Ipohondrii sunt simpatici, poate subiect de glumă, însă există o afecțiune asemănătoare care nu este deloc de luat în râs.

Este vorba despre sindromul Munchausen, în care persoana afectată ajunge chiar să se rănească singură, pentru a convinge pe cineva că are o boală.

Sindromul Munchausen este acea tulburare afectivă prin care o persoană păcălește pe altcineva că este bolnavă, îmbolnăvindu-se intenționat sau provocându-și singură răni, potrivit explicațiilor specialiștilor de la clinica Mayo, din statul american Minnesota.

Rapoartele întocmite de experții de la clinica Mayo cu legătură la această boală arată că afecțiunea este foarte gravă și că, în unele cazuri pacienții au falsificat analize pentru a arăta că suferă de ceva și că au nevoie de tratament, iar alții chiar au sugerat că au nevoie de operație.

Marc Feldman, expert în sindromul Munchausen și autorul lucrării ”Făcând pe bolnavul” susține că afecțiunea este foarte răspândită.

Potrivit lui, aproximativ 1 la sută din pacienții internați în spitale au boli închipuite, însă majoritatea suferă de o formă severă a sindromului Munchausen. Spre deoserbire de ipohondri, care chiar se cred bolnavi, iar la primul semn de tuse dau fuga la farmacie să cumpere pastile, suferinzii de Munchausen sunt conștienți că nu suferă de nimic. Deci mint cu bună știință.

”Nu au însă un motiv pentru care spun aceste minciuni și se comportă astfel. Unii chiar devin dependenți de dorința de a se îmbolnăvi”, susține Feldman.

Boala Lyme este cel mai adesea invocată de suferinzii de Munchausen, pentru că simptomele ei sunt greu de dovedit, iar afecțiunea este una greu de diagnosticat, scrie unica.ro.

Dar de ce ar face cineva așa ceva? Medicul psihiatru Gail Saltz, autor al cărții ”Revind la realitate” susține că motivul este dificil de detectat. ”Are legătură, în orice caz, cu persoane care au suferit de boli grave în perioada copilăriei”, spune Gail.

”Simt, probabil, nevoia ca ceva din viața lor să se repete, pentru că astfel au senzația că sunt mai conectați cu persoanele pe care le iubesc”, a adăugat medicul.

Dar de ce ar face cineva așa ceva? Medicul psihiatru Gail Saltz, autor al cărții ”Revind la realitate” susține că motivul este dificil de detectat. ”Are legătură, în orice caz, cu persoane care au suferit de boli grave în perioada copilăriei”, spune Gail. ”Simt, probabil, nevoia ca ceva din viața lor să se repete, pentru că astfel au senzația că sunt mai conectați cu persoanele pe care le iubesc”, a adăugat medicul.

Cum îți dai seama că o persoană suferă de Munchausen Este o farmacie ambulantă Nu este constant în simptome Se face bine, iar a doua zi este ”grav” Susține că a făcut mai multe operații, însă suferă de o boală misterioasă Totuși, se poate ajunge chiar ca unii dintre ei să se rănească singuri, pentru a fi crezuți. ”Am întâlnit o femeie care și-a injectat apă dintr-un acvariu cu pești, ca să facă infecții”, susține Saltz. Persoanele care suferă de Muchausen sunt netratabile, este de părere Feldman.