MENIU

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat începe miercuri - Ce le-a pregătit ministerul candidaților - Noutate absolută

Probele scrise de la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, încep miercuri, 16 august. Ministerul Educației a anunțat că peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul. În premieră, corectarea lucrărilor va fi digitalizată. 

Peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a susține examenul de bacalaureat, sesiunea august - septembrie 2023, prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată, relatează HotNews.ro.

Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă

- 16 august 2023: Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă

- 17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) - proba scrisă

- 18 august 2023: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă

- 21 august 2023: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă

- 25 august 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)

- 26 - 28 august 2023: Rezolvarea contestațiilor

- 29 august 2023: Afișarea rezultatelor finale

Lucrările candidaților, corectate digitalizat

Noutatea absolută o reprezintă faptul că, odată cu sesiunea a din această toamnă a examenului de bacalaureat, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților.

În sesiunile iunie - iulie 2022 și iunie - iulie 2023 ale examenului național de bacalaureat, respectiv ale evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, s-a pilotat evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidații din județele Călărași și Dâmbovița.

Conform Ministerului Educației, decizia de a generaliza evaluarea digitalizată este fundamentată pe beneficiile confirmate odată cu pilotarea, dintre care menționăm următoarele:

- anularea costurilor pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării;

- eliminarea birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării);
- reducerea timpului de lucru destinat evaluării;

- transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct;

- scăderea riscului erorii umane în privința: calcului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator, în vederea afișării rezultatelor;

- posibilitatea realizării unor analize complexe a rezultatelor examenelor, pe itemi, categorii de elevi sau școli, pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.

Mai multe articole despre:
bacalaureat sesiune toamna bacalaureat bac calendar