MENIU

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, reacție la acuzațiile Blue Air după amenda-record de 2 milioane de euro pentru zborurile anulate

Horia Constantinescu, șeful ANPC

Acuzații grave sunt lansate în spațiul public, după amenda uriașă dată de ANPC companiei aeriene Blue Air. Operatorul de zbor acuză comisarii instituției de incompetență, abuz în serviciu și spune că se va adresa instanței. De partea cealaltă, șeful ANPC afirmă că Blue Air s-ar fi folosit de banii pe zborurile anulate pentru alte investiții. 

Totul se întâmplă în timp ce românii continuă să stea la cozi interminabile ore în șir pe aeroportul Otopeni, fie pentru a-și face check în, fie la controlul de pașapoarte, iar acest lucru se întâmplă în mare parte din cauza lipsei acute de personal. Oamenii sunt revoltați și spun că este inadmisibil să aștepte peste 7 ore în aeroport. Alții, mai norocoși, spun că au fost cazați la un hotel după ce zborurile au fost reprogramate pentru a doua zi.

Dezastrul de pe aeroportul Henri Coandă vine după ce mai multe zboruri au fost anulate, iar bagajele nu ajung la timp la avion, lipsei de personal. 

Compania aeriană low-cost Blue Air a anunțat că va contesta în instanță amenda record dată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, din cauza numărului uriaș de zboruri anulate. Mai mult, conducerea Blue Air i-a acuzat pe comisarii instituției de incompetență și abuz în serviciu. În replică, șeful ANPC, Horia Constantinescu, a respins acuzațiile.

„Mi se pare reacția dânsului și a celor care au elaborat comunicatul de presă o reacție infantilă, total neprofesionistă, neprofesional gândită pentru că dânsul este avocat. Este mai mult decât jenant, mai ales că s-a purtat discuția despre care dânsul face vorbire în prezența mai multor colegi”, a declarat președintele ANPC - Horia Constantinescu, la Realitatea PLUS.

Mai mult, șeful ANPC acuză compania Blue Air că s-ar fi folosit de banii pe zborurile anulate pentru alte investiții și chiar susține că reprezentanții companiei au încercat să negocieze eventuala sancțiune.

„Pentru că s-a dorit o discutie aplicata in urma unei corespondente facuta intre numărul domniei sale de telefon si numărul meu personal pe whatsapp . Mesaje care exista si astazi. Ne scotea putin la tabla si ne explica faptul ca ar fi gresit sa semnam o sanctiune pentur Blue Air, pentru că exista o situatie financiara discutabila. 

Cred că indiferent de sanctiunea aplicata de noi, acest operator economic ar fi iesit de pe piață”, a adăugat Horia Constantinescu, la Realitatea PLUS.

În ultimul an, compania a anulat peste 11 mii de zboruri spun comisarii ANPC, iar în aeroporturi s-a instalat haosul. 

Amenda stabilită de ANPC a fost de 2 milioane de euro. 

În urma sesizărilor depuse de consumatori și ca urmare a reacțiilor din media Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat, în cursul lunii iunie 2022, o acțiune de control la operatorul economic Blue Air Aviation SA.

Mai exact, în perioada 30.04.2021-30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăți în valoare toatală de 66.585.967,68 lei, de către consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene, în care compania aeriană supusă verificărilor operează, cu regularitate, zboruri.

În conformitate cu prevederile transpunerii în legislația națională a Directivei europene Omnibus, în urma publicării în Monitorul Oficial a Ordinului președintelui ANPC, care preciza procedura de urmat în acest caz, a fost constituită o comisie specială, la nivelul Autorității, pentru stabilirea sancțiunilor care se impun. Aceasta a studiat atent rezultatele controalelor și a deliberat.

Ținând cont de aspectele constatate în urma verificărilor și de inexistența cifrei de afaceri declarate a operatorului economic, care a făcut imposibilă stabilirea unei amenzi în procent, Comisia a decis aplicarea unei sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 2 milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României, la data de 12.07.2022, 9.882.200 lei, în conformitate cu prevederile art.154 (2) din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare.

Odată cu aplicarea acestei amenzi contravenționale, echipa de control a propus, iar președintele ANPC, prin ordin, a dispus ca sancțiune complementară, măsura de remediere prevăzută la art. 121 alin. (1) lit. a) din legea 363/2007, respectiv ,,… încetarea contractului și restituirea contravalorii serviciilor anulate și a compensațiilor aferente în termen de maximum 10 de zile” cu respectarea opțiunii consumatorilor și cu raportare la toate rezervările anulate și pentru care operatorul economic nu a procedat la restituirea corespunzătoare a sumelor datorate, inclusiv compensații, în urma anulării zborurilor survenite ulterior datei de 30.04.2022.

Totodată, a fost dispusă măsura de a nu mai pune la dispoziția consumatorilor, pe piață, oferte de zbor pentru care operatorul economic nu dispune de dotările/mijloacele/resursele necesare efectuării acestora, cu respectarea întocmai a condițiilor și caracteristicilor declarate, a transmis ANPC pe 14 iulie.