MENIU

SECRETUL dietei Okinawa, prețuită de japonezi - CHEIA celor mai longevivi oameni de pe Pământ

Care este SECRETUL dietei Okinawa, prețuită de japonezi Foto: tabu.ro

Bogată în fructe de mare, legume și săracă în calorii. Această dietă, originară dintr-o insulă japoneză, este, potrivit adepților săi, cheia pentru a trăi mai mult și mai bine.

119: numărul de lumânări stinse de cel mai bătrân al planetei, japonezul Kane Tanaka, duminică, 2 ianuarie. O vârstă care amintește de cea a centenarilor insulei Okinawa, pierdută în mijlocul unui șir de insule din Marea Chinei de Est. O dietă îi poartă numele. Timp de douăzeci de ani, această dietă condensată, cu arome și texturi de toate felurile a concurat cu celebra dietă mediteraneană datorită virtuților sale nutritive. În ce constă? Care sunt beneficiile sale reale și cum să le aplici bine acasă?

Mai mult decât o dietă, un stil de viață sănătos
Înainte de a fi o dietă, Okinawa este înainte de toate un loc mitic. Această insulă japoneză aparține clubului foarte select al celor cinci „zone albastre” ale lumii, acele locuri în care avem cea mai mare speranță de viață. Aici sunt 42 de centenari la 100.000 de locuitori. Departe de a fi ținuți la pat, par mai puțin afectați de bolile legate de îmbătrânire (tulburări cardiovasculare, diabet, cancer). „Această longevitate este legată mai ales de bunul lor capital genetic și, într-o măsură mai mică, de activitatea fizică zilnică asociată cu o dietă echilibrată”, subliniază Pierre Nys, medic endocrinolog și nutriționist.

Conținutul farfuriei din Okinawai a fost popularizat datorită studiilor observatoare ale cardiologului-gerontolog Makoto Suzuki în anii 1970. „Centenarii nu mănâncă produse procesate, bogate în săruri ascunse, mănâncă puțină carne și produse lactate”, relatează Sybille Naud, nutriționist dietetician. Aceștia favorizează consumul de legume de sezon, surse de fibre, vitamine și sărace în calorii, și peștele, bogat în grăsimi nesaturate și polinesaturate, esențiale pentru sănătatea cardiovasculară.”

Mănâncă încet și în cantități mici. Citește continuarea pe tabu.ro