MENIU

Secretele Securității, deconspirate! 4 miliarde de dolari au ajuns în conturile Dunărea

Secretele Securității, dezvăluite la Realitatea TV

Secretele financiare ale fostei securităţi sunt pe cale de a fi deconspirate. Serviciul de Informaţii Externe a trimis către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii toate dosarele care conţin informaţiile secrete legate de Înterprinderea de Comerţ Experior Dunărea. Un raport de control, declasificat acum, arată că în 1990 în conturile Dunărea erau peste patru miliarde de dolari. Nimeni nu ştie unde şi la cine au ajuns aceşti bani. Cercetătorii CNSAS sunt, însă, pe cale să afle. Întreprinderea Dunărea era şi locul unde se făceau afacerile murdare ale Securităţii. O echipă Realitatea TV a filmat pentru prima dată aceste documente.

Esenţele tari se ţin în sticluţe mici! Aşa caracterizează cercetătorii arhiva primită de curând de la Serviciul de Informaţii Externe. Documentele declasificate sunt pe cale să rezolve enigma conturilor lui Ceauşescu.

Dosarele cu informaţiile preţioase despre afacerile Securităţii au fost împărţite pe categorii.

Sunt mulţi bani care au trecut prin conturile Interprinderii de Comerţ Exterior - Dunărea. Dosarele declasificate arată suma exactă aflată în conturi imediat după revoluţie.

Printre documentele trimise CNSAS există şi o notă-raport semnată chiar de Nicolae Ceauşescu şi care a dus la înfiinţarea înterprinderii Dunărea.

Securitatea făcea bani din orice. În dosarele predate de SIE există inclusiv o inventariere a vânzării de oameni.

Preţul era stabilit în funcţie de calitatea persoanei. Dacă avea studii superioare costa mai mult, dacă era un om de rând putea fi răscumpărat cu doar câteva sute de dolari. Securitatea făcea bani şi din comisioane în urma unor negocieri secrete. Toate aceste lucruri pot acum să devină publice.

În total, de la Serviciul Român de Informaţii Externe au ajuns la CNSAS 297 de volume.

 

Documentele din Fondul "Operaţiuni Valutare Speciale" (OVS) - Întreprinderea de Comerţ Exterior (ICE) Dunărea pot fi studiate, începând de miercuri, la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), informează instituţia.

Prin preluarea acestui fond, de la Serviciul de Informaţii Externe (SIE), a fost întregită la CNSAS arhiva ICE Dunărea.

Documentele pot fi studiate la CNSAS de cercetătorii acreditaţi şi de cei care solicită acces la documentele întocmite pe numele lor de fosta Securitate, dacă acestea fac parte din acest fond.

Totodată, CNSAS informează că Serviciul Român de Informaţii (SRI) a predat vineri consiliului un număr de 1.498 dosare, însumând 3.128 de volume.

Subiectul predării ultimei părţi a arhivei ICE Dunărea către CNSAS a stârnit o dispută între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta în noiembrie anul trecut.

Preşedintele Traian Băsescu iniţiase o hotărâre de desecretizare a ultimei părţi a arhivei Dunărea, însă solicitarea a fost respinsă în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), ca urmare a opoziţiei premierului. Ponta a spus atunci că iniţiativa nu a figurat pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, el arătând că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să spună adevărul şi să nu "vină cu şmecherii".

Iniţiativa lui Băsescu a fost aprobată, urmare a declanşării unei proceduri ulterioare, astfel că SIE a predat CNSAS respectivele documente.

Băsescu a mai declarat atunci că intuieşte o presiune uriaşă a lui Dan Voiculescu pe premierul Ponta pentru ca arhiva ICE Dunărea să nu fie desecretizată.

Întreprinderea de Comerţ Exterior Dunărea a fost o firmă a Securităţii care se ocupa de comerţul exterior al României. ICE Dunărea percepea un comision de 1,4 la sută din rulajul unei întreprinderi la export şi 1,2 la sută în cazul importului. Toate marile întreprinderi de stat care făceau comerţ exterior lucrau prin ICE Dunărea. Relaţia cu partenerii externi se realiza prin firma cipriotă Crescent Commercial & Maritime şi reprezentanţa acesteia din Bucureşti, condusă de Dan Voiculescu.

Mai multe articole despre:
Securitate Dunărea arhiva dunărea fondul dunărea