MENIU

Se schimbă legea de garantare a depozitelor bancare, în plină criză grecească

Cozi la bancomate

În plină criză grecească legată de retragerea masivă de bani din băncile grecești, în România se schimbă legislatia privind garantarea depozitelor in sistemul bancar. Este o schimbare cerută de alinierea la o Directivă europeană.

Elementele de noutate pe care le va aduce Proiectul de lege privind schemele de garantare a depozitelor, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, se referă în special la reducerea de la 20 la 7 zile lucrătoare a perioadei de punere la dispoziția deponenților garantați a sumelor reprezentând compensații, precum și eliminarea din sfera depozitelor excluse de la garantare a depozitelor întreprinderilor (altele decât microîntreprinderile și întreprinderile mici şi mijlocii).

O altă schmbare importantă se referă la faptul că depozitele constituite la sucursalele bancilor straine din Romania, originare din statele membre ale Uniunii Europene, vor fi garantate de schemele din Romania. Pana acum acestea erau garantate de schemele din tara de origine.

Suma garantată de 100.000 euro/persoană/bancă rămâne neschimbată și în noua lege. Termenul pentru transpunerea Directivei 2014/49/UE privind schemele de garantare a depozitelor este 3 iulie.

Banca Naţională a României este autoritatea administrativă competentă cu încadrarea depozitelor ca indisponibile, precum și autoritatea care administrează schema de garantare a depozitelor din România constituită prin lege specială, respectiv Fondul de garantare a depozitelor bancare.

În cazul schemelor de garantare a depozitelor administrate privat, care ar putea să se constituie în baza noului cadru legislativ, Banca Națională a României va îndeplini funcția de autoritate desemnată cu supravegherea.

Potrivit noului proiect de lege, se largeste sfera de produse si de deponenti care beneficiaza de garantare. Nu vor mai fi excluse de la garantare depozitele intreprinderilor si nici cele apartinand persoanelor desemnate in calitate de administratori, directori, membrii consiliului de supraveghere, auditori, actionari semnificativi ai institutiei de credit in cauza, ale celor care au aceasta calitate in cadrul altor societati din grupul institutiei de credit, ale membrilor familiilor persoanelor fizice mentionate mai sus, precum si ale tertelor persoane care actioneaza in numele acestora.

Mai multe articole despre:
Grecia faliment Grecia