MENIU

Proteste după evacuarea Spitalului Foișor. Circa 1.000 de oameni, în fața Palatului Cotroceni

Noi proteste antirestricții în fața Palatului Cotroceni
Noi proteste antirestricții în fața Palatului Cotroceni
Noi proteste antirestricții în fața Palatului Cotroceni
Noi proteste antirestricții în fața Palatului Cotroceni

Noi proteste în centrul Capitalei, după scandalul pacienților evacuați în miez de noapte de la Spitalul Foișor. Circa o mie de oameni s-au adunat, sâmbătă seară, în fața Palatului Cotroceni. Primii manifestanți s-au reunit în Piața Universității, au pornit în marș spre Piața Victoriei, iar apoi spre Cotroceni. În jurul orei 21:30, sub supravegherea jandarmilor, ultimii protestatari au părăsit spațiul din zona Palatului prezidențial.

UPDATE 19:30 Cei circa o mie de protestatari au ajuns în fața Palatului Cotroceni.

UPDATE 19:00 Circa o mie de protestatari au pornit, în marș, către Palatul Cotroceni, potrivit Realitatea Plus.

UPDATE 17:00 Circa 300 de persoane se află pe platoul din fața Universității de Arhitectură. În rândul lor a apărut și Pompiliu Diplan, un alt lider al mișcărilor de protest. 

Oamenii au venit cu steaguri și pancarte și strigă: „Libertate”. Cei mai mulți dintre protestatari nu poartă mască, fiind dintre cei care participă la majoritatea protestelor anti restricții.

La manifestare sunt și câțiva membri AUR, în frunte cu George Simion, dar  Cinci autocare cu oameni au venit din mai multe zone din țară precum: Bacău, Iași, Brașov.

Jandarmeria, la fața locului

Conform cadrului legal în vigoare, Jandarmeria are obligația de a asigura măsurile de ordine publică la aceste manifestații, pentru protecția participanților și a celorlalți cetățeni și pentru a preveni și combate fapte antisociale de natură să tulbure ordinea și liniștea publică.

În situația în care participați la astfel de manifestații desfășurate în spațiul public, pentru siguranța și sănătatea dumneavoastră, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele recomandări: din motive de sănătate publică, păstrați distanța fizică față de celelalte persoane și purtați în mod corespunzător masca sanitară de protective; pentru desfășurarea în condiții de siguranță a adunărilor publice, trebuie să manifestați pașnic și civilizat, să vă delimitați de persoane care tulbură ordinea publică sau incită la violență și să semnalați jandarmilor prezența în zonă a unor astfel de persoane; pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la nivelul Municipiului București, există anumite restricții de deplasare a persoanelor după ora 20.00. 

Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile H.G. nr. 293/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 14 martie 2021, organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă, cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice (republicată). 
Organizatorii acestor adunări publice au obligațiile legale de a respecta locul și intervalul orar de desfășurare a manifestației, precum și celelalte norme de protecție sanitară colectivă, în contextul epidemiologic actual.

Jandarmeria București asigură, fără discriminare, protecția tuturor persoanelor care aleg să-și exprime opiniile în mod pașnic. Astfel, facem apel atât la cei prezenți, cât și la ceilalți cetățeni să fie responsabili și îi asigurăm că sănătatea și siguranța lor sunt prioritatea noastră.

Spitalul Foișor, EVACUAT în miezul nopții! Zeci de pacienți au fost scoși în stradă cu Jandarmeria după ce unitatea a devenit suport COVID - Explicația autorităților

Mai multe articole despre:
proteste spital foisor