MENIU

Pachetul pentru școală, mai scump ca alocația. Cât plătesc lunar părinții și care ar fi soluția

A trecut o săptămână de când a început școala, însă părinții resimt costurile educației gratuite. Numai pentru pachetul școlar scot din buzunar aproximativ 180 de lei lunar, cu aproape 100 de lei mai mult față de alocația unui copil. O soluție ar fi programul ”masa caldă”, însă este pentru al treilea an când autoritățile locale s-au împotmolit și nu au găsit resursele necesare. 

Puține sunt școlile care au cantină, așa că elevii mănâncă fie ce le pun părinții în ghiozdan, fie ce cumpără de la magazinele din apropiere.

Mulți părinți nu calculează cât costă pachetul care îi asigură copilului un prânz sănătos atunci când este la școală. În mod normal un pachețel simplu, cu cele mai ieftine produse, ajunge undeva la opt lei pe zi. Conține două fructe, un măr și o banană, un sandwich și un pachet de biscuți.

Pentru masa copilului, un părinte trebuie să plătească luna în jur de 180 de lei. Cu aproape 100 de lei mai mult față de alocația lunară pe care o primește din partea statului. 

Structura anului şcolar 2018-2019. Când sunt programate vacanţele elevilor?

Sunt și școli unde există săli de mese, iar mâncarea este asigurată de o firmă de catering. Meniul costă 15 lei, este plătit de părinte, dar primăria promite că din octombrie va fi gratuit.

Încă un manual cu probleme: Biologia de clasa a VI-a. Inima și ficatul, puse greșit într-o poză

În Franța, copiii mănâncă demult gratuit la școală, iar meniurile sunt alese de bucătari și părinți pentru a le oferi celor mici cele mai gustoase, dar și sănătoase, feluri. În România, Ministerul Educației promite de trei ani o masă caldă pentru toți copiii. Programul pilot este și acum pe pilot automat pentru că autoritățile locale nu și-au făcut timp să aloce resursele necesare.

Reporter: Florentina Bălășoiu

Mai multe articole despre:
şcoală alocaţie pachet mancare