MENIU

Scenariu exploziv la granița României: R. Moldova, vizată înainte de Ucraina - Cum va începe PUTIN un nou război

Scenariu exploziv la granița României: R. Moldova, vizată înainte de Ucraina - Cum va începe PUTIN un nou război

Planul pe care îl are Vladimir Putin pentru cucerirea unor noi teritorii a fost dezvăluit de un istoric și geopolitician american de origine rusă. Acesta susține că pe lista scurtă a liderului de la Kremlin se află Republica Moldova și avertizează că invazia Rusiei în țara vecină României nu va fi făcută după războiul din Ucraina, ci mult mai repede.

Istoricul american de origine rusă Yuri Feltșinski susține că Vladimir Putin va căuta să avanseze mai spre vest prin Europa odată ce va „distruge” Ucraina, ajungând în următoarea țară care a fost întotdeauna pe „lista” Kremlinului, într-un interviu pentru Express.co.uk.

Feltșinski, autor al cărții „Explozia Ucrainei: Revenirea terorii ruse și amenințarea celui de-al treilea război mondial”, a avertizat că Putin „va începe un război în Moldova în momentul în care va ajunge în Transnistria”. 

„Chiar înainte de a se termina cu Ucraina, dacă vor ajunge în Transnistria în acest proces, vor începe să aibă un război acolo”, a explicat istoricul american, în același interviu pentru Express UK.

Istoricul american, expert în geopolitică, este un bun cunoscător al istoriei și regimurilor politice ale Rusiei, iar în ultima sa carte „Rusia explodează. Planul secret pentru resuscitarea KGB-ului”, condamnă regimul lui Putin și arată cum problemele de bază ale Rusiei contemporane nu au fost produse de reformele radicale din perioada liberală a lui Boris Elţin, ci de rezistenţa serviciilor secrete ruse faţă de aceste reforme. Feltșinski susține că serviciile secrete ruse au provocat primele două războaie cecene, tocmai pentru a îndepărta Rusia de o posibilă cale a democrației și a o împinge către „dictatură, militarism şi şovinism”.

Forțele ruse au continuat să consolideze controlul în regiunile din estul Donbasului, chiar dacă au probleme cu deficitul trupelor. Iar următorul pas logic pentru Putin este Republica Moldova, aceasta fiind dintotdeauna pe lista țărilor pe care Rusia dorește să le controleze oficial, potrivit scenariului istoricului american.

„Transnistria va fi primul pas în avansarea către restul Republicii Moldova, care nu este membră NATO. Moldova ar fi în pericol în momentul în care Rusia se va muta în Transnistria”, mai spune istoricul american.

Deși scenariul avansat în prezent prevede o posibilă invazie a Rusiei în R. Moldova după o victorie în Ucraina, istoricul american susține că invadarea ar putea veni mult mai repede decât se crede.

„Moldova va fi în pericol în clipa în care rușii vor ajunge în Transnistria. Dacă ucrainenii nu reușesc să-i oprească, atunci vor ajunge în Transnistria și vor declanșa războiul în Moldova. Și Moldova, desigur, nu este membră a NATO. Moldova este pe listă – mereu a fost pe listă”, a mai spus Feltșinski.

Acesta susține că invadând Ucraina, Putin „se gândea de fapt la Ucraina ca un întreg, pentru că atunci plănuia să plece în Moldova. În Moldova, în Transnistria, sunt aproximativ 220.000 de persoane vorbitoare de limbă rusă cărora guvernul rus a început să le elibereze pașapoarte rusești. Au început să facă asta pentru prima dată în 2014”.

Fostul ambasador al SUA în Moldova, James Pettit, a scris la începutul acestei veri că fostul stat sovietic va fi „extrem de vulnerabil la o invazie rusă. Un atac asupra acestei mici națiuni nu reprezintă pentru Rusia nici pe departe o problemă, față de dificultățile întâmpinate în Ucraina”, potrivit Express.co.uk.

Republica Moldova și-a exprimat de multă vreme îngrijorarea cu privire la statutul său în afara UE și NATO. Mai ales sub amenințarea unei invazii similare cu cea din Ucraina. Iar regiunea separatistă Transnistria din R. Moldova împarte sute de mile de graniță cu Ucraina și este susținută de regimul de la Moscova. Transnistria nu este recunoscută ca stat de niciun membru ONU, deși s-a declarat independentă în primii ani 90. Republica Moldova și-a declarat independența în 1991.

Oficialii ruși au respins varianta invadării Moldovei. Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de externe, a declarat la două luni de război in Ucraina, în aprilie, că ei (rușii, n.r.) „vor evita un asemenea scenariu”.

În același timp, regimul de la Chișinău este în alertă. Premierul moldovean Natalia Gavriliță a declarat chiar la sfârșitul lunii iulie că este „foarte îngrijorată” de perspectiva unei invazii rusești, adăugând totuși că „în prezent este un scenariu ipotetic”.

În plus, istoricul Feltșinski atenționează că Vladimir Putin nu va fi vreodată mulțumit doar cu Donbasul sau regiunile ocupate în prezent precum Herson, care a fost una din primele care au căzut după începerea invaziei ruse.

Feltșinski susține că bazele pentru planul lui Putin ar fi fost puse în Transnistria de aproape un deceniu, cu „lucrători ai păcii” ruși care au rămas în Transnistria de la căderea Uniunii Sovietice. Fapt confirmat și recunoscut de istoricii situației din Europa de Est și a țărilor influențate de Rusia înainte. Potrivit estimărilor, trupele ruse „de menținere a păcii” în Transnistria ar număra aproximativ 2.000.

În 2006, rezultatul unui referendum a arătat că 97,2% dintre alegătorii transnistreni ar fi în favoarea aderării la Rusia.

Cine urmează în expansiunea pornită de Rusia - Ce state NU au dispărut de pe LISTA lui Putin

Sursă: Express.co.uk