MENIU

Scandalul pe tema testării elevilor, departe de a se încheia. Părinții sunt revoltați

Sursa foto: Getty Images

Scandalul pe tema testelor COVID pe bază de salivă distribuite în școli e departe de a se încheia. Părinții sunt revoltați, pentru că - spun ei - întreaga responsabilitate a căzut pe umerii lor. În majoritatea școlilor din țară s-a decis ca părinții să-i verifice pe copii acasă, de două ori pe săptămână, în fiecare luni și joi. De partea cealaltă, sindicatele din Educație susțin că testele de salivă care au ajuns în școli nu respectă regulile de siguranță și cer ca acestea să nu fie folosite. 

Părinte: Mi se pare că toată responsabilitatea a căzut pe seama părinților. Am și eu un copil la grădiniță și totul a căzut pe noi.

Reporter Realitatea PLUS: Dumneavoastră cum veți proceda?

Părinte: Nu știu…

În Capitală, mai toate unităţile de învăţământ au pasat responsabilitatea testării pe umerii părinţilor.

„În funcție de numărul de elevi din clasă, le-am sortat pe clase. La gimnaziu am solicitat ca părinții să vina să le ridice”, a precizat Dana Bobocea, directorul Colegiului Național ”Grigore Moisil.

Testele se fac de două ori pe săptămână, lunea și joia. În cazul în care rezultatul este pozitiv, părinții trebuie să anunțe școala și medicul de familie, iar copilului i se va face un test real time PCR.

„Eu, indiferent de modalitatea aleasă, o să îl testez. Mi se pare o măsură de precauție în plus”, a afirmat o mămică.

Elev: Măcar dacă ne-ar lăsa să stăm fără măști în clasă daca tot suntem testați de două ori pe săptămână.

Reporter Realitatea PLUS: Cum ți se pare procedura de testare?

Elev: Mi se pare făcută doar ca să o facem... Nu mi se pare relevantă.

Sindicatele din Educație susțin că testele pe bază de salivă care au ajuns în școli nu respectă regulile sanitare și cer să nu fie folosite. Semne de întrebare au apărut și în ceea ce privește modul de utilizare a kiturilor, așa că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi cel al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au explicat făcut o demonstrație.

Potrivit specialiștilor, procesul de testare nu durează mai mult de 5 minute, însă rezultatul este relevant abia după un sfert de oră. 

Mai multe articole despre:
testare elevi parinti revoltati sorin cimpeanu