MENIU

Scandal după numirile făcute de Ministerul Energiei la conducerea Hidroelectrica

Șeful Fondului Proprietatea contestă decizia Ministerului Energiei de a numi un consiliu interimar la gigantul de stat Hidroelectrica. De asemenea, un fost ministru PSD la Energie consideră că propunerile făcute de actualul Minister pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica sunt de-a dreptul halucinante.

Șeful Fondului Proprietatea contestă decizia Ministerului Energiei de a numi un consiliu interimar la gigantul de stat Hidroelectrica. De asemenea, un fost ministru PSD la Energie consideră că propunerile făcute de actualul Minister pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica sunt de-a dreptul halucinante.

Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea și Manager de Portofoliu, declară că actuala propunere a Ministerul Energiei nu respectă dispoziţiile privind guvernanţa corporativă "care stabileşte criterii profesionale şi proceduri transparente" de selectare a membrilor Consiliilor de Supraveghere din companiile de stat.

„Suntem dezamăgiţi că Ministerul Energiei a ales să propună un alt Consiliu interimar la Hidroelectrica. Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate şi profesionişti de top în Consiliul de Supraveghere", spune Konieczny.

Potrivit Fondului Proprietatea, numirea unui alt consiliu interimar în locul unuia pe termen lung nu va face decât să prelungească instabilitatea şi lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generând riscuri majore pentru aceasta.

"Extraordinara poveste de succes a Hidroelectrica" riscă să fie pusă în pericol de viziuni pe termen scurt, mai spune CEO-ul Fondului Proprietatea care atrage atenția că menţinerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia şi afecta grav listarea companiei la bursă.

"Dacă Ministerul Energiei nu este încă pregătit să numească un Consiliu pe un mandat de patru ani, singura opţiune legală este prelungirea mandatului Consiliului actual cu încă două luni, acesta fiind deja familiarizat cu operaţiunile Hidroelectrica. Dorim să reiterăm faptul că lista de 84 de candidaţi care au participat la procesul de selecţie anterior poate furniza şase candidaţi profesionişti pentru un mandat de patru ani în Consiliul de Supraveghere", a explicat Greg Konieczny.

Constantin Niță: "Am rămas mut"

Constantin Niță, fost ministru al Energiei în Cabinetul Ponta, consideră că propunerile făcute de actualul Minister al Energiei pentru Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica sunt de-a dreptul halucinante. "Am rămas mut", a scris Niță, pe blogul personal, după ce a citit propunerile.

"Am citit propunerile Ministerului Energiei pentru Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA şi am rămas mut! Din păcate, încă nu conştientizăm că, în anumite domenii, avem nevoie de oameni cu reală experienţă", spune fostul ministru pe blogul personal.

Potrivit acestuia, este inacceptabil să numeşti persoane fără nicio pregătire pe energie la această companie de top. "Nu am nimic cu cei propuşi, probabil că sunt foarte bine pregătiţi pe sectorul în care activează, dar aici discutăm despre o companie care va fi listată la bursă, sper că şi la Bucureşti şi la Londra, de o companie extrem de importantă pentru economia României", explică fostul ministru.

El confirmă faptul că sunt presiuni din partea partidelor de a-şi numi diverse persoane pe funcţii de conducere. "Este adevărat că sunt presiuni de la partide, dar, în acest caz, trebuie ca preşedinţii de partide şi ministrul să înţeleagă că, fără profesionişti, pui în pericol activitatea acestei companii", scrie Niţă pe blog.

În acest sens, Niţă a făcut un apel public în atenţia ministrului Energiei, Toma Petcu, de a reveni asupra numirii acestui Consiliu de Supraveghere şi să propună alte persoane, chiar din cadrul partidelor, dar să fie specialişti în domeniul energiei.

"Partidele au aceşti oameni. Trebuie doar să-i pună în valoare. Altfel vom compromite ceea ce cu greu s-a realizat la această companie în ultimii ani", mai susţine Constantin Niţă, potrivit Capital.ro.

Noii membri ai Consiliului de Supraveghere vor fi numiţi în şedinţa AGA din 19 aprilie.

Cine sunt candidaţii actuali

Ministerul Energiei a transmis, la finele săptămânii trecute, către Hidroelectrica, propunerile sale privind noii membri ai Consiliului de Supraveghere (CS) al producătorului de energie, cu menţiunea că aceştia vor fi numiţi provizoriu, pentru o perioadă de patru luni, potrivit unui document semnat de ministrul de resort, Toma Petcu, publicat pe site-ul Hidroelectrica. 

Propunerea va fi discutată în Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica din data de 19 aprilie. Astfel, propunerile ministerului sunt Ioana-Andreea Lambru, Dorin-Liviu Nistoran, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu şi Andreea Negru-Ciobanu. 

Potrivit CV-urilor ataşate, Ioana-Andreea Lambru este secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului din august 2014. Dorin-Liviu Nistoran este directorul general al grupului Televoice şi fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii. Gheorghe-Gabriel Gheorghe a lucrat în Ministerul Finanţelor Publice, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, iar Dan-Laurenţiu Tudor este director general adjunct la Electrocentrale Bucureşti din 2015. 

De asemenea, Horia-Marian Gâmbuţeanu este, din februarie, consilier detaşat la Secretariatul General al Guvernului şi lucrează, din 2014, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Andreea Negru-Ciobanu a lucrat, în perioada august 2013 - februarie 2017, la PR & Comunicare la Transelectrica şi, anterior, la televiziunea Money Channel şi la ziarul Bursa.

Mai multe articole despre:
hidroelectrica