MENIU

Sărbătoare MARE astăzi. Ce nu trebuie să faci

Sfânta Filofteia este sărbătorită în data de 7 decembrie.

Sfânta Filofteia. Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea la sud de Dunăre. Mama sa era o persoană cu credință în Dumnezeu, care i-a transmis și fiicei sale pasiunea pentru cele sfinte.

Sfânta Filofteia. Una dintre îndatoririle sfintei mucenițe era să aducă mâncare la câmp tatălui său. Ea era o fire miloasă, iar spre drumul către părintele său, împărțea mîncare celor săraci, spre nemulțumirea tatălui său. Într-o zi, bărbatul s-a înfuriat pe ea și a lovit-o cu barda. Filofteia a fost rănită grav la picior și s-a stins din viață în urma acestei răni, la doar 12 ani.

Sfânta Filofteia. Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească şi să aibă o viaţă lipsită de griji. În tradiţia populară, e considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. De aceea, Muceniţa a fost învrednicită cu harul de a alunga seceta, fiind numită şi "aducătoarea de ploi".

Sfânta Filofteia. Se spune că oamenii credincioși respectă această zi pentru a fi feriți de boli și necazuri. Se mai spune că femeile care nu puteau să rămână gravide se rugau cu ardoare sfintei pentru a rămâne însărcinate. În această zi este bine să nu folosești obiecte ascuțite în gospodărie și să faci pomeni celor săraci, mai ales copiilor, dacă vrei să îți meargă bine.

Ce nu ai voie să faci de Sfânta Filofteia

Nu este bine sa lucrezi de ziua Sfintei Filofteia. Se spune ca oamenii credinciosi respecta aceasta zi pentru a fi feriti de boli si necazuri. Batranii cred ca viile sunt protejate de mana, daca nu se muncette azi. Se mai spune ca femeile care nu puteau sa ramana gravide se rugau cu ardoare sfintei pentru a ramane insarcinate. Se mai spune ca in aceasta zi este bine sa nu folosesti obiecte ascutite in gospodarie si sa faci pomeni celor saraci, mai ales copiilor, daca vrei sa iti mearga bine.

Mai multe articole despre:
Sărbătoare SFÂNTA FILOFTEIA