MENIU

Salvini "loveşte" din nou în migranţi

Salvini "loveşte" din nou în migranţi 

Ministrul italian de interne Matteo Salvini a cerut miercuri ''garanţii'' înainte de a autoriza o navă a gărzii de coastă italiene să acosteze într-un port al peninsulei, cu şaizeci de migranţi la bord, reafirmând poziţia fermă a Italiei privind acest subiect, relatează France Presse.

Printre cei 67 de migranţi transbordaţi marţi pe nava "Diciotti" a gărzii de coastă, se presupune că unii s-au revoltat, de teamă de a nu fi duşi înapoi în Libia, împotriva echipajului unei nave italiene ce i-a luat la bord din largul coastelor libiene.

Echipajul navei "Vos Thalassa" a primit ameninţări şi a fost forţat să se închidă în sala de control, cerând ajutor centrului de salvare maritimă cu sediul la Roma pentru a rezolva situaţia, potrivit mass-media italiene.

"Pentru moment, niciun port" pentru Diciotti, a declarat miercuri presei Matteo Salvini, adăugând că eventualii "autori ai ameninţărilor şi atacurilor nu vor ajunge la hotel, ci la închisoare".

În post de la 1 iunie, Salvini, care este şi vicepremier şi şef al Ligii (extrema-dreaptă), a decis cu o lună în urmă să interzică accesul în porturile italiene pentru ONG-urile care salvează migranţi în Marea Mediterană, o poziţie ce marchează noua linie dură a Italiei în legătură cu migraţia.

"Nu voi permite niciun fel de debarcare atât timp cât nu am asigurarea pentru italieni că infractorii, care nu sunt refugiaţi şi care au deturnat o navă cu violenţă, îşi vor petrece ceva timp în închisoare şi vor fi trimişi înapoi acasă cât mai curând posibil", a insistat el.

Matteo Salvini, care vrea să reducă la zero numărul de migranţi ce sosesc pe coastele italiene, urmează să se întâlnească cu omologii săi austriac şi germani la Innsbruck, în Austria, pe marginea unei reuniuni a miniştrilor de interne din Uniunea Europeană programată joi.

După ce a blocat navele ONG-urilor, el intenţionează să profite de această reuniune pentru a cere partenerilor săi "să nu trimită spre porturile italiene navele aflate în prezent în misiune internaţională în Mediterana", poziţia Italiei fiind de a partaja cu UE gestionarea fluxurilor migratorii.

Cazul "Diciotti" scoate de asemenea în evidenţă o divergenţă în interiorul coaliţiei guvernamentale, din care face parte Liga lui Matteo Salvini împreună cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a lui Luigi Di Maio, ai cărei cei mai de stânga exponenţi se opun închiderii porturilor italiene. 

Mai multe articole despre:
Italia migranţi Salvini