MENIU

Patronii: Angajații cu 15 ani vechime vor fi CONCEDIAȚI. Noul ministru al Muncii, răspuns stupefiant

Ministrul Muncii, pus în fața unei situații fără ieșire

Marius Budăi, noul ministrul al Muncii, s-a întâlnit vineri cu oamenii de afaceri din municipiul și județul Botoșani. Cei mai mari angajatori din județul Botoșani au venit la Camera de Comerț să discute despre noua ordonanță privind creșterile salariale, informeaza Realitatea de Botosani.

Creșterea salariului minim pe economie și diferențierea salariului în funcție de vechime și studii au stârnit nemulțumirea agenților economici. Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani, spune că unii agenți economici îi vor disponibiliza pe cei cu vechime pentru a nu plăti lefuri mai mari.

„Tema de bază este acea prevedere din ordonanță privind plata sporului de vechime. Competența și productivitatea nu ține cont de vechime. Ai un om cu 20 de ani vechime și îl plătești mai mult față de unul cu un an vechime, chiar dacă nu are mai multă eficiență. Cineva a spus: dacă am 50 de muncitori cu 20 de ani vechime, îi dau afară pe toți. Am un efort salarial pe care nu pot să-l susțin. Poate fi o mare problemă. Lumea nu prea e de acord cu creșterea impusă a salariului minim ci ar trebui să fie o chestie a pieței. Eu sunt de părere că salariul în România va trebui să crească în orice tip de activitate. Suntem europeni și nu putem sta cu salarii de 200-300 de euro. Sunt de acord să plătim mai bine oamenii cu studii superioare pentru că vrem să păstrăm forța cu competențe deosebite. Oamenii sunt preocupați formidabil de mult de a rămâne în România", a spus Valeriu Iftime.

Marius Budăi, noul ministru al Muncii a lansat un apel la sectorul privat să investească în oameni. "Rog sectorul privat să se gândească şi mai mult la investiţia în oameni. Odată respectaţi şi plătiţi mai bine, va creşte şi randamentul lor".

Ministrul Muncii, spune că va prezenta în ședințele de guvern propunerile oamenilor de afaceri Botoșani.

„Întreprinzătorii din Botoșani, pe linie de confecții, sunt nemulțumiți de diferențierea salariului minim pe economie, în funcție de vechime, acel prag de 15 ani. Le-am explicat motivele guvernului. Am amânat aplicarea de la 1 ianuarie, pentru a dovedi o extindere pentru mediul de afaceri. Le-am promis că voi prelua tot ce ei mi-au spus și voi discuta în guvern. Noi avem un program de creștere a salariului minim pe economie. Am avut și măsuri complementare, nu am venit doar cu această gândire. S-a semnat ieri un memorandum cu patronatele din construcții care au solicitat o majorare a salariului minim și anumite facilități fiscale", a afirmat Marius Budăi.

Mai multe articole despre:
salariul minim salariul minim diferențiat