MENIU

Să curgă banii în teritoriu!Guvernul simplifică modul în care autoritățile locale pot lua finanțări

<p>Mai multi bani pentru teritoriu</p>

Guvernul simplifică modul în care unitățile administrativ-teritoriale pot solicita finanțări rambursabile, eliminând din documentația necesară pentru obținerea unui împrumut documente ca ultimul buget local aprobat sau situația financiară pentru ultimii 3 ani.

Ministerul Finanțelor Publice vrea să simplifice modul în care unitățile administrativ-teritoriale pot solicita finanțări rambursabile, eliminând din documentația necesară pentru obținerea unui împrumut acte ca ultimul buget local aprobat sau execuția financiară din ultimii 3 ani.

Modificările apar într-un Proiect de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 9/2007 privind constituirea, componenţa şi funcţionarea Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, publicat azi pe site-ul Finanțelor.

Potrivit documentului, se dorește simplificarea documentației necesare pentru obținerea autorizării contractării sau garantării de către unitățile sau subdiviziunile administrativ-teritoriale de finanțări rambursabile.

Se propune eliminarea unor documente, cum sunt ultimul buget local aprobat pentru anul în care se solicită autorizarea și contul de execuție a bugetului local la finele lunii precedente celei de solicitare a autorizării, "întrucât datele cuprinse în aceste documente nu influențează determinarea gradului de îndatorare".

O altă modificare se referă la înlocuirea situației financiare privind contul de execuție a bugetului local pe ultimii 3 ani cu depunerea doar a contului de execuție a bugetului local – Venituri pentru ultimii 3 ani, avizat de unitatea teritorială a Trezoreriei Statului, document necesar calculării veniturilor proprii pentru determinarea gradului de îndatorare a bugetului local.

Proiectul va fi asumat de ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, vicepremierul Sevil Shaiddeh, care este și ninistru al Dezvoltării regionale, precum și de ministrul interimar de la justiție, Ana Birchall.

Guvernul Grindeanu a luat și alte măsuri care să permită pomparea de bani în unitățile teritorial-administrative. Prin celebra OUG 6, Executivul a alocat 30 de miliarde de lei Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL), inițiat în 2013 de Liviu Dragnea, pe atunci vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale.

Executivul a emis, în plus, o ordonanţă de urgenţă care suspendă timp de un an anumite articole din legea finanţelor publice. Practic, OUG 9, adoptată în data de 25 ianuarie 2017, suspendă articolele de lege care prevedeau că "angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate" şi că "angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decît cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii".

Un alt articol suspendat timp de un an prevedea ca "în vederea realizării acţiunilor multianuale, ordonatorii de credite încheie angajamente legale, în limita creditelor de angajament aprobate prin buget pentru anul bugetar respectiv".

 

Mai multe articole despre:
Ministerul Finanţelor misterul dezvoltării