MENIU

S-a aflat adevăratul motiv! De ce ne plac atât de mult cartofii prăjiţi şi pastele?

<p>S-a aflat adevăratul motiv! De ce ne plac at&acirc;t de mult cartofii prăjiţi şi pastele?</p>

Dorinţa de a ne arunca asupra unui bol cu paste sau de a devora o farfurie de cartofi prăjiţi este prezentă cam la toată lumea, însă oamenii de ştiinţă spun că este posibil să fi descoperit un "al 6-lea gust", care are legătură cu acest lucru.

The Telegraph scrie că, până acum, s-a crezut că oamenii sunt capabili să distingă doar 5 gusturi primare: dulce, sărat, acru, amar şi umami (gustul savorii). Însă recentele cercetări arăt că suntem în stare să simţim şi gustul amidonului, al carbohidraţilor.

Juyun Lim, profesor la Universitatea Oregon, a coordonat un studiu care sugerează că oamenii pot detecta carbohidraţii din alimente precum pastele, cartofii sau pâinea. Pentru a verifică această teorie, dr. Lim a dizolvat diferite nivele de carbohidraţi în soluţii lichide, pe care le-a dat unui număr de 22 de participanţi, care au fost rugaţi să spună cât de mult le-a plăcut fiecare probă.

"Ei au spus că are un gust de amidon", afirmă dr. Lim. Anterior. Mulţi cercetători credeau că oamenii pot detecta doar gustul zahărului din carbohidraţi, deoarece enzimele din saliva noastră sparg moleculele de amidon în unele de zahăr, lăsându-ne un gust dulce în gură.

Însă când voluntarilor li s-a dat un compus care bloca enzimele din salivă şi receptorii dulci, ei încă erau capabili să guste amidonul, ceea ce arată că fiinţele umane pot detecta gustul carbohidraţilor înainte că acesta să fie descompus în zaharuri.

"Asiaticii ar spune că este un gust că de orez, în timp ce caucazienii îl descriu că pe un gust asemănător cu al pâinii sau al pastelor", a explicat Dr. Lim.