MENIU

România, în pericol să fie sancționată de CEDO: 30.000 de pușcăriași nu mai au loc în penitenciare

România riscă să fie sancţionată din nou de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cazul în care nu reuşeşte să schimbe condiţiile în sistemul penitenciarelor.

Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României a organizat, ieri, o dezbatere privind Condiţiile de detenţie din penitenciare, centre de reţinere şi arestare preventivă, scrie România Liberă.

Din cauza încălcării demnităţii umane, protejate de art. 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, o serie de condamnaţi au depus cereri la CEDO prin care se plâng de condiţiile proaste din puşcării, respectiv spaţiu insuficient, lipsa luminii naturale, lipsa accesului la igienă intimă sau la tratament medical, alimentaţia săracă şi invazii de gândaci.

Din cele 3.950 de plângeri adresate CEDO, majoritatea fac referire la viaţa proastă din puşcării. În gene­ral, cauzele aflate pe rolul CEDO dau câştig de cauză celui care se plânge, iar statul român plăteşte daune morale de ordinul sutelor de mii de euro anual, susţin reprezentanţii APADOR-CH.

Singura soluţie viabilă, acceptată de cei care apără drepturile omului, este construcţia de noi penitenciare. Pentru că numărul acestor plângeri este în creştere, România riscă să fie sancţionată de CEDO prin acordarea unei hotărâri-pilot.

Ceea ce înseamnă că toate cauzele aflate pe rolul Curţii sunt suspendate, iar statul este somat ca într-un termen de 12, 24 sau 36 de luni să remedieze situaţia. Adică să facă noi centre de detenţie.

Mai multe articole despre:
CEDO puşcăriaşi