MENIU

România vânează privatizările din Grecia. Transgaz, interesată să cumpere un gigant elen

Transgaz, cu ochii pe DESFA

Compania de stat Transgaz intenționează să cumpere un pachet important din acțiunile DESFA, operatorul sistemului național de gaze naturale din Grecia, inclusiv al sistemului național de transport de gaze naturale, potrivit presei elene. Suma pe care operatorul român de transport ar fi dispusă să o plătească ar fi 400 milioane euro.

La câteva ore după întreruperea discuțiilor dintre compania azeră de stat Socar și guvernul de la Atena cu privire la achiziția unui pachet de acțiuni de 66% din DESFA deținute de stat, presa elenă notează intenția operatorului român Transgaz pentru intrarea în acționariatul companiei grecești. Un alt jucător interesat să ajungă la un acord cu autoritățile de la Atena este operatorul belgian Fluxys, potrivit ekathimirini.com.

În același timp Hellenic Petroleum intenționează să-și reconsidere participarea în DESFA, date fiind noile condiții și estimările de creștere ale pieței grecești de gaze. Un alt punct de atracție constă în rolul infrastructurii DESFA în crearea unui hub de transport în regiunea Europei de Sud-Est.

Surse citate de Ekathimirini spun că oficiali ai Transgaz au vizitat săptămâna trecută sediul Hellenic Petroleum, unul dintre co-proprietarii DESFA și au avut discuții cu ministrul Energiei de la Atena, Giorgos Stathakis. În cursul acestor întâlniri, oficialii români și-ar fi exprimat intenția de a cumpăra un pachet de acțiuni la operatorul sistemului național de gaze naturale din Grecia.

Reprezentanții Transgaz și-ar fi exprimat intenția în fața părții elene de a plăti aceeași sumă ca și Socar - mai precis 400 de milioane de euro, sumă pe care o consideră rezonabilă și fezabilă. Potrivit sursei citate, Transgaz s-ar afla deja în discuții cu bănci europene pentru a finanța investiția din Grecia.

Potrivit presei elene, Transgaz joacă un rol vital în dezvoltarea infrastructurii de interconectare a țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est și susține implementarea așa-numitului "Coridor Vertical" care leagă sistemele de gaze din România, Ungaria, Austria, Bulgaria și Grecia.

În cursul lunii septembrie 2016, compania Transgaz și DESFA, operatorul sistemului național de gaze naturale din Grecia, inclusiv al sistemului național de transport gaze naturale și al terminalului de gaze naturale lichefiate din insula Revithoussa, au anunțat astăzi semnarea unui memorandum de înțelegere, având ca scop abordarea în comun a proiectelor existente și viitoare privind transportul gazelor.

Reprezentanții celor două companii energetice au constatat la momentul respectiv necesitatea dezvoltării în continuare și integrării piețelor de gaze respective pe piața internă a energiei a Uniunii Europene, diversificării rutelor de aprovizionare a gazelor și creării accesului la noi surse de gaze, îmbunătățind astfel siguranța aprovizionării cu gaze naturale la nivel regional și european.

Mai multe articole despre:
Transgaz