MENIU

Robert Negoiță: Orice critică bazată pe realităţi mă ambiţionează sa fac lucrurile şi mai bine

Robert Negoiță:Orice critică ce se bazează pe realităţi mă ambiţionează sa fac lucrurile şi mai bine

Într-un București în care aleșii locali încă în funcție au devenit o raritate, primarul celui mai mare sector, Robert Negoiță, face notă discordantă. Foarte activ în mediul online, edilul sectorului 3 nu se ferește să intre în dialog cu cetățenii, indiferent dacă problemele lor țin de mizeria rămasă după reabilitare, de bursele din educație sau orice altă problemă administrativă.

Ați fost supranumit de internauți "Primarul Facebook" pentru că sunteți foarte activ pe rețeaua de socializare. Credeți că vi se potrivește?

Facebook-ul este un mijloc foarte bun de a intra în contact direct cu locuitorii. De foarte multe ori, sesizări venite prin intermediul paginii de Facebook au demarat unele proiecte ce au adus beneficii multora. E o titulatură pe care mi-o asum. Sunt foarte bucuros că interacționez atât de mult cu oamenii prin intermediul Facebook-ului. Așa cum spun și totemurile ce marchează intrarea în sector, ne mândrim că suntem un sector inteligent, un sector european. Asta înseamnă că administrația locală trebuie să îmbrățișeze soluțiile de comunicare moderne. Comunicam direct, rezolvam probleme eficient. Orice critica care se bazeaza pe realitati ma ambitioneaza sa fac lucrurile si mai bine.

Am văzut că principalele probleme semnalate pe pagina de Facebook țin de mizeria rămasă în grădinile blocurilor în urma anvelopărilor. Cum ați reacționat la aceste sesizări?

Orice șantier creează mizerie. Orice proiect început înseamnă, automat, un disconfort pentru cetățenii din zonă. Asta nu înseamnă însă că mizeria, molozul rezultat trebuie să rămână în aceste zone. Firmele care se ocupă de lucrările de anvelopare au responsabilitatea să readucă grădinile blocurilor la starea inițială. Trebuie să facă curățenie și să aibă grijă de spațiile verzi care au fost afectate. Știu că sunt cazuri în care firmele responsabile pentru reabilitare nu au salubrizat corespunzător împrejurimile blocurilor după terminarea lucrărilor. Am luat deja măsuri împotriva acestora. De asemenea, am identificat toate locațiile care mai prezintă încă urme ale anvelopării blocurilor și, în perioada următoare, vom începe o acțiune de salubrizare și refacere a tuturor grădinilor blocurilor reabilitate. Toate vor fi curățate corespunzător, locatarii nu trebuie să plătească absolut nimic pentru asta.

Sunt destul de mulți oameni în continuare nemulțumiți. Ce le transmiteți?

Exista unele voci, rare ce-i drept, care sustin ca daca știau că se va face atât de multă mizerie, preferau să nu le mai reabilităm blocul. Acestor voci izolate le spun sincer ca mizeria se duce, dar beneficiile unui bloc reabilitat rămân. Locuitorii celor peste 400 de blocuri anvelopate în prima parte a programului au avut deja, în această iarnă, facturi cu 40% mai mici întreținere. Acestea sunt beneficii de lungă durată.

Ați dublat bursele elevilor din sectorul 3. Din nefericire, sunt părinți care spun că nu se plătesc. Majorarea asta sună ca un banc comunist: de fapt, nu s-a dat, s-a luat...

Am luat măsura dublării burselor elevilor din sectorul 3 fiindcă sunt conștient că investiția în educație duce la dezvoltarea societății.  Mi-au fost semnalate diverse aspecte cum că bursele nu se dau la o dată exactă, că la un liceu s-au dat săptămâna asta, la altul săptămâna viitoare. Trebuie menționat că primăria face plățile către unitățile școlare din sector, iar acestea, la rândul lor, redirecționează banii către elevi. Din păcate, deși primăria alocă la timp banii, nu are nicio pârghie legală prin care să îi tragă la răspundere pe cei care întârzie distribuirea directă a burselor către elevi. Îmi pare rău că hibele de funcționare din lanțul administrativ se răsfrâng asupra elevilor și sper să înțeleagă toții - colegi din primărie și factori de răspundere din școli - că bursa e menită să îi motiveze pe elevi, nu să le accentueze neîncrederea în sistemul educațional de stat. Vă garantez, așadar, că problema se va rezolva până la sfârșitul acestei săptămâni și că voi urmări îndeaproape, în fiecare lună, să nu mai existe probleme cu distribuirea burselor.

Mai concret, există un termen?

Am luat legătură cu toți cei implicați și, până la finalul acestei săptămâni, toate bursele vor fi plătite. Nu putem să ne împiedicăm în probleme birocratice când e vorba de banii pe care acești copii îi merită.

Fiul regretatului Szobi Cseh semnaliză, zilele trecute, că proiectul „Gladiatorul”, moștenirea de suflet a tatălui său, se află în impas din cauza unor probleme cu Primăria Sectorului 3. S-au rezolvat?

Între Primaria Sectorului 3 și Asociatia „Gladiatorul”, pe care Szobi Cseh a condus-o, a existat o strânsă colaborare de-a lungul timpului. Acum, asociația este condusă de fiul lui Szobi și își desfășoară activitatea în Centrul Sportiv Apollo. Problema de fond nu s-a rezolvat și, din nefericire, nu este de competența noastră această rezolvare. Este un caz mai complicat. În acest moment, Primăria Sectorului 3 se află într-un litigiu cu administratorul centrului și, din acest motiv, deoarece avem un proces pe rol, legea nu permite încheierea unui contract nou cu asociația condusă de Arpi, fiul lui Szobi. Nu se pune însă problema ca Arpi împreună cu micuții pe care îi pregătește să fie dați afară. Suntem însă un stat drept și, dacă instanța judecătorească hotărăște definitiv, în urma litigiului, că primăria nu are calitatea de a închiria către Asociația „Gladiatorul” spațiul din Centrul Sportiv Apollo, va trebui să respectam hotărârea instanței. Noi suntem legați de mâini și de picioare până se pronunță instanța, dar, cu siguranță, copiii pregătiți de Asociația „Gladiatorul” nu vor ajunge în stradă.

Aveți o soluție de rezervă?

Da. Dar trebuie să menționez că este foarte puțin probabil să trebuiască să apelăm la ea. Dacă totuși instanța nu ne dă dreptate, voi iniția o hotărâre de Consiliu Local și Asociația „Gladiatorul” își va muta activitatea în sala de la Mihai Bravu. Știu că oficiali din primărie au luat deja legătura cu Arpi și suntem pregătiți să îl ajutăm în cazul unei eventuale mutări. Trebuie subliniat însă că nu o să rămână pe drumuri.  Le pot garanta personal.

În weekend, mai mulți bucureșteni au blocat Splaiul Unirii în semn de protest pentru lipsa parapetelor de protecție. Ați fost printre primii oameni politici care ați reacționat. Ce soluție aveți?

Problema primară a lipsei parapetelor de protecție și-a găsit rezolvarea. Primăria Municipiului București a emis un comunicat spunând că acestea vor fi montate. Este bine că, în sfârșit, se face ceva, dar păcat că a trebuit să mai moară încă doi oameni pentru a se lua măsuri. Dincolo de problema aceasta punctuală, la nivelul Primăriei Municipiului București există și o problemă mai amplă, de responsabilitate.

La ce vă referiți?

Splaiul Unirii este un exemplu. El este administrat de PMB. Noi, ca primărie de sector, nu putem să intervenim chiar dacă am avea și dorința politică, și fondurile necesare. Administrația înseamnă, în primul rând, asumarea responsabilității față de cetățean. Ai în administrare un bulevard, trebuie să răspunzi pentru el. Nu ești în stare să te ocupi, atunci îl cedezi primăriei de sector, pentru că, din cauza indiferenței tale, locuitorii au de suferit. Cazuri sunt multe. Bulevardul Unirii este un alt exemplu. Dacă nu ne-am fi asumat noi responsabilitatea reabilitării acestuia, ar fi fost și acum o rușine. Nu vă mai spun câte sesizări primim referitor la Bulevardul Liviu Rebreanu, iluminatul public ș.a.m.d. Locuitorii sectorului 3 au probleme și noi suntem legați de mâini, pentru că cei compentenți să le rezolve sunt cei de la PMB. Chiar și problema deschiderii Stadionului Național este tot o problemă de lipsă de responsabilitate. La nivelul PMB, în acest moment, lipseşte factorul de decizie, de leadership adevărat.

Mai multe articole despre:
Robert Negoiţă