MENIU

RISCUL MAJOR la care te expui dacă pisezi sau rupi medicamentele. Ce să nu faci niciodată

Medicamentele ar trebui să trateze anumite afecțiuni, însă dacă nu ne luați corect pot avea efecte neașteptate.

Un nou studiu realizat de Lloyds Pharmacy a scos la iveală că 46% dintre oameni nu folosesc corect medicamentele.

Iată cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când vine vorba de medicamente:

Spargerea sau pisarea lor pentru a le face mai ușor de înghițit. Forma anumitor medicamente nu este un factor lipsit de importanţă, iar pisarea acestora prin zdrobire mecanică este contraindicată, este concluzia unui studiu publicat în revista franceză “Revue de Médicine Interne”.

Specialiştii spun că acest obicei reduce eficienţa medicamentelor sau potențează efectul. ”O parte dintre antibiotice şi medicamente antiinflamatoare trebuie administrate fără să fie sparte sau zdrobite. Aceste medicamente acţionează în organism pe baza unui principiu: substanţa activă se eliberează încet, iar organismul o asimilează lent. Aceste medicamente au o acţiune pe termen lung. Atunci când le zdrobim riscăm ca organismul să primească o doză mult prea mare într-un timp scurt. Astfel, apare risul intoxicaţiilor”, spune farmacistul Sunil Kochhar.

Unele dintre medicamentele folosite greșit cel mai des, sunt cele pentru hipertensiune care conțin diltiazem HCL sau isosorbid mononitrat. Acestea se eliberează în 24 de ore, însă multe persoane le consideră greu de înghițit, iar spargerea sau pisarea lor poate cauza o scădere bruscă a tensiunii.

 

Sursa

Mai multe articole despre:
medicamente greşeli