MENIU

Republica Moldova a adoptat o lege care pune pe jar separatiștii. Actul normativ prevede ani grei de închisoare

Parlamentul Republicii Moldova. Sursa: Profimedia

Parlamentul de la Chișinău a aprobat o serie de modificări la Codul Penal care prevăd pedepse cu închisoarea pentru separatism. Actul normativ, adoptat în a doua lectură, este așteptat să stârnească furie la Kremlin, dar și printre autoritățile separatiste de la Tiraspol.

Modificările legislative au fost propuse de 16 deputați ai partidului de guvernământ „Acțiune și solidaritate” (PAS), printre care și președintele Parlamentului, Igor Grosu, și au primit 60 de voturi ”pentru”.  

Aceste modificări prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni precum separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva Republicii Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării, informează Radio Europa Liberă Moldova.

După votul în prima lectură, regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean.

La rândul său, Kremlinul a reacționat fără să stea pe gânduri. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că aceste prevederi ar „estompa principiile de bază ale procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană”, mai scrie sursa citată.

Ce prevede noul act normativ care a pus pe jar Kremlinul și Tiraspolul 

Acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. În cazul în care aceste acțiuni sunt comise de persoane juridice, actul normativ prevede o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism va fi și ea aspru pedepsită. În cazul în care acțiunile de instigare sunt făcute de o persoană fizică, acestea vor fi pedepsite cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice care vor instiga la separatism vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică este infracțiunea care este cel mai aspru pedepsită de noul act normativ. Acesta se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.