MENIU

Relația dintre UE și China se va afla pe agenda liderilor europeni în această săptămână

Relația dintre UE și China se va afla pe agenda liderilor europeni în această săptămână

Joi 1 octombrie va debuta la Bruxelles un summit extraordinar de doua zile al liderilor europeni. Programata sa dureze timp de doua zile, reuniunea Consiliului European are pe agenda inclusiv relatia UE-China, dar si politica industriala si tranzitia digitala.

In acest context, se anticipeaza ca unul dintre punctele de interes care vor fi dezbatute de sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana va fi legat de implementarea tehnologiei 5G. Conform unei analize Bloomberg, intr-o versiune preliminara de concluzii ale summit-ului se mentioneaza ca in opinia Consiliului European „potențialii furnizori 5G trebuie evaluați pe baza unor criterii obiective comune”.

Pana in prezent la nivelul statelor europene au fost promovate diferite abordari legate de dezvoltarea retelelor 5G. Concluziile sumit-ului ar putea astfel marca o schimbare importanta si stabilirea unei abordari similare pe mai departe la nivelul Uniunii.

O eventuala subliniere a importantei evaluarii furnizorilor 5G in baza unor criterii obiective comune ar putea fi sustinuta  si de cancelarul german Angela Merkel. Aceasta s-a opus eliminarii unor furnizori din dezvoltarea retelelor 5G din Germania, promovand insa cerinte generale de securitate stricte. 

Autoritatile romane au lansat in consultare publica la inceputul lunii august un proiect de lege care ar urma sa stabileasca inclusiv cadrul pentru dezvoltarea retelelor 5G. Proiectul a generat numeroase controverse, printre criticile aduse acestuia figurand absenta unui studiu de impact, dar si exact a unor criterii obiective de evaluare a furnizorilor de tehnologie.

 

Mai multe articole despre:
5 g 5 g romaniam retea 5 g romania