MENIU

Regulile pe baza cărora elevii pot participa la orele remediale din cadrul programului Școala după școală - DOCUMENT

Elevi școală

Regulile de care trebuie să țină cont elevii și profesorii care vor participa la orele remediale din cadrul programului național "Școala după Școală" (ȘDȘ), cuprinse în Ordinul de ministru nr . 3300  din data de 19 februarie 2021, au fost publicate, ieri, în Monitorul Oficial al României. Printre prevederile stipulate în document se numără și cea legată de faptul că elevii nu pot avea mai mult de 5 absențe pe lună, asta "în condiții excepționale", dar și cea potrivit căreia aceștia pot face aceste ore în alte școli decât cele în care învață.

Documentul relevă, de aemenea, că sunt eligibili pentru a participa orele remediale din program „elevii până la clasa a VIII-a inclusiv, aflați în risc de părăsire timpurie a școlii și/sau în risc ori în situație de eșec școlar (…) precum și elevii aparținând grupurilor vulnerabile, cum ar fi elevi romi, elevi din mediul rural, elevi cu dizabilități și elevi din comunitățile dezavantajate economic, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate menționate”.

Pentru participarea la Programul național pilot de tip „Școală după școală“, elevii trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintre următoarele criterii de eligibilitate:

a) elevul nu a avut acces sau a avut acces deficitar la activitățile educaționale desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului, întrucât nu dispune de echipamente informatice proprii sau nu beneficiază de conexiune/conexiune fiabilă la internet;

b) elevul se află în situație de corigență la sfârșitul semestrului I al anului școlar 2020-2021 sau are situația școlară neîncheiată la cel puțin o disciplină;

c) elevul are nevoie de ore remediale, necesitate dovedită de rezultatele școlare obținute în semestrul anterior sau la evaluarea inițială de la începutul semestrului în derulare.

Pentru a putea demonstra criteriile de eligibilitate mai sus menționate, elevii vor trebui însă să prezinte niște „documente justificative”.

Vorbim despre o listă prezentată de către unitatea de învățământ, pe baza solicitării scrise a părintelui/reprezentantului legal al elevului, care include o declarație pe propria răspundere în acest sens. Asta în cazul elevilor care nu au avut acces sau au avut acces deficitar la activitățile educaționale desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului. 

În schimb, pentru elevii care se află în situație de corigență la sfârșitul semestrului I al anului școlar 2020-2021 sau au situația neîncheiată la cel puțin o disciplină va trebui să existe o listă a elevilor corigenți sau cu situația neîncheiată la sfârșitul semestrului precedent prezentată de către unitatea de învățământ.

Există și o a treia variantă valabilă în cazul elevilor care din alte motive au nevoie de activitate remedială. Aceștia din urmă vor trebui să prezinte rezultate școlare/rezultate la evaluarea inițială de la începutul semestrului prezentate de unitatea de învățământ.

Documente care dovedesc eligibilitatea elevilor pentru participarea la programul „Școala după școală“ se transmit inspectoratului școlar, iar copii ale acestora se vor păstra la nivelul unității de învățământ.

Important de reținut este însă și faptul că nu toate școlile vor organiza astfel de ore remediale. Dacă într-o școală în care nu se organizează asemenea cursuri sunt elevi care au nevoie de educație remedială, aceștia vor putea merge la școlile care organizează, scrie edupedu.ro.

În ceea ce privește plata profesorilor pentru susținerea orelor remediale, vă remaintim că OUG care prevede plata a 30 de milioane de euro, din fonduri europene, a fost aprobată de Guvern pe 3 februarie. Astfel, vor fi plătite aproximativ 1.460.000 de ore remediale, potrivit calculelor făcute pe baza cifrelor prezentate de ministrul Cîmpeanu.

Întregul document poate fi consultat AICI