MENIU

Regele Mihai a murit la varsta de 96 de ani

Regele Mihai a murit. El avea 96 de ani si s-a stins in resedinta sa din Elvetia, in jurul ore 13, marti, 5 decembrie 2017. Născut pe 25 octombrie 1921, Mihai I a fost suveran al României în perioada 20 iulie 1927 - 8 iunie 1930 și în perioada 6 septembrie 1940 - 30 decembrie 1947.

Regele Mihai a murit, marți, a anunțat Casa Regală. Decesul Majestății sale a fost pronunțat la ora 13.00. Trupul Regelui va fi adus în România pe 13 decembrie și va fi depus la Castelul Peleș, apoi la palatul regal din București, timp de două zile. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș.

Președintele Iohannis a fost înștiințat în timp ce se afla la un dejun cu ambasadorii statelor UE. Cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria regelui. 

Regele Mihai a murit la reședința sa privată din Elveția. ”La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteța sa Regală, Principesa Maria.

În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei române va face o declarație către țară. În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Trupul neînsuflețit al regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. 

Regele Mihai a murit - Iohannis anunță zile de doliu național

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că România va organiza toate ceremoniile "așa cum se cuvine" după moartea Regelui Mihai și că vor fi organizate zile de doliu național.

Klaus Iohannis a declarat că dispariția Regelui Mihai este o mare pierdere pentru România și pentru români și a transmis condoleanțe membrilor Familiei Regale.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabilește că, în zilele de doliu naţional, aşa cum au fost stabilite de guvern, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă (coborât pe jumătate - n. red) Drapelul României.

În general, în zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Posturile nationale de radio si televiziune, precum si institutiile de cultura sunt obligate să își adapteze programul in mod corespunzator.

În plus, toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru aceasta zi sunt amanate.

Regele Mihai I al României a murit astăzi, 5 decembrie, la ora 13.00, la vârsta de 96 de ani. Bolnav de cancer, Majestatea Sa a fost internat de mai multe săptămâni într-o clinică din Elveția, într-o stare de accentuată slăbiciune fizică, după ce suferise o intervenție chirurgicală.

Regele Mihai a murit - Care au fost cele mai importante evenimente ale vietii sale

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală”, a anunțat un comunicat al Casei regale.

Istoria unui suveran

Pe 20 iulie 1927, după decesul regelui Ferdinand, care era bunicul său, Mihai I a devenit rege al României. Asta întrucât tatăl său, Carol al II-lea, moștenitor al tronului, renunțase oficial la succesiune.

Din cauza vârstei lui Mihai (6 ani), prerogativele au fost asumate la acel moment de o Regență, în perioada 1927-1930. 

Contrar angajamentului de a nu mai avea nicio pretenție asupra tronului, Carol al II-lea a revenit în țară în 1930, proclamându-se rege. În această situație, lui Mihai i s-a conferit, pe 8 iunie 1930, titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. Carol al II-lea a fost obligat să abdice, pe 5 septembrie 1940, fapt care a determinat revenirea la tron a regelui Mihai I.

Pe 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost nevoit și el să abdice și să părăsească România. Cu pistolul pe masă, regele e ameninţat că, dacă nu renunţă la tron, o mie de studenţi aflaţi în închisoare, pentru că participaseră la un miting pro-monarhie, vor fi executaţi. Regele Mihai îşi pierde şi cetăţenia română, iar în perioada comunistă îi e interzis să revină în ţară.

După 1990, fostul Suveran a avut o relaţie destul de tensionată cu noile autorităţi de la Bucureşti. În decembrie 1990, Regelui i se permite să intre în România. Când ajunge în ţară autorităţile organizează o ambuscadă pe autostrada Bucureşti – Piteşti, iar fostul suveran e ridicat de poliţie şi dus la Aeroportul Otopeni, de unde e expulzat. Mai revine în România în primăvara anului 1992, când e întâmpinat de milioane de români, care îl aclamă.

Speriată de popularitatea Regelui, puterea de la Bucureşti îi interzice să mai revină în ţară. Mai mult, Ion Iliescu propune o lege prin care să se interzică pe viaţă intrarea în ţară a familiei regale. Ulterior, fostul suveran îşi recapătă cetăţenia română, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu. Regele Mihai revine definitiv în ţară în 2001.

Zece ani mai târziu, Majestatea Sa era invitat în Parlamentul României, la o şedinţă solemnă. Trecuseră mai bine de 65 de ani de când se adresase ultima dată naţiunii. 

Dintre hobby-uri, e bine cunoscută pasiunea Regelui Mihai pentru automobile. Le conducea cu plăcere şi chiar le repara cu minuţie. Pe post de mecanic avea un partener de nădejde în persoana Reginei Ana. 

Regele Mihai a cunoscut-o pe Ana Bourbon de Parma în 1947, la Londra, la nunta reginei Elisabeta a doua. Un an mai târziu, cei doi s-au căsătorit. Regele Mihai şi Regina Ana au avut cinci fiice, Principesa Margareta, Principesa Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Anul trecut, în martie, a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României. Conform unui comunicat al Casei Regale, publicat pe 27 iunie 2017, "starea de sănătate a Majestatăţii Sale este fragilă".

 

Regele Mihai a murit! Casa Regală a anunțat ordinea la succesiune

Practic, succesiunea este următoarea:

ASR Principesa Mostenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României;

ASR Principesa Elena a Romaniei

Elisabeta Karina de Roumanie

ASR Principesa Sofia a Romaniei

Elisabeta Maria Biarneix;

ASR Principesa Maria a Romaniei.

Actualul consort al Moștenitoarei la Șefia Casei Regale a României este Alteța Sa Regală Radu, Principe al Romaniei (ad personam)", anunţă Casa Regală. "Soţii si copiii Alteţelor Lor Regale Principesele nu deţin titluri personale", mai precizează același comunicat.

Alte modificări pot fi făcute prin decizia Şefului Casei Regale a României.

Regele Mihai a murit. Legătura de sânge dintre Regele Mihai şi Regina Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este cel mai cunoscut monarh.  Nu mulţi sunt cei care ştiu că există o legatură de sânge între Majestatea sa şi Regele Mihai. Cei doi sunt veri de gradul al III-lea. De altfel la sărbătorirea a 60 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a, Regele Mihai a fost invitat de onoare şi, în semn de respect, la poza de grup a fost aşezat chiar lângă Regină. Totul începe cu mai bine de un veac şi jumătate în urmă, în timpul domniei Reginei Victoria a Angliei, potrivit digi24. Unul dintre fiii acesteia, prinţul Alfred se căsătoreşte cu unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria Alexandrovna Romanova. Din această căsătorie rezultă cinci copii printre care şi Maria. Nimeni alta decât cea care avea să devină Regina a României după căsătoria cu Regele Ferdinand I în 1892.

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marți la vârsta de 96 de ani la reședința din Elveția, a anunțat Casa Regală.

Pe 8 noiembrie, Casa Regală anunța că Regele Mihai este 'în stare de suferință', alături de el fiind principesa Margareta și principele Radu, cu ocazia marii sărbători a Sfinților Mihail și Gavriil. Nu a fost organizat niciun eveniment cu ocazia zilei onomastice. La reședință s-au aflat angajații Casei Majestății Sale detașați în Elveția și maicile de la mănăstirile din România care îl asistau pe Rege. Cu o seară înainte, pe 7 noiembrie, un trimis al mitropolitului Europei Occidentale și Meridionale, Iosif, i-a dat Regelui Mihai Sfânta Împărtășanie.

Regele Mihai a murit - Ce avere avea si cat incasa lunar de la statul roman

Casa Regală a României ocupa locul 81 în Top 300 Capital 2015, cu o avere de 58-60 milioane de euro, scrie capital.ro

Mii de hectare de terenuri agricole şi de păduri, castele şi numeroase păduri au aparţinut Familiei Regale a României până în 1948, când au trecut în proprietatea statului. După Revoluţie, multe din proprietăţile pierdute au fost recuperate, scrie Top 300 Capital 2015.

De la statul român, el primea în fiecare lună o pensie de peste 1.000 de lei, plus indemnizația de fost sef de stat, care se ridică la 6.000 de lei.

Conform calculelor realizate de activenews.ro, chiriile i-ar aduce circa 22.100 de euro pe luna. Cea mai mare suma provine de la Castelele Peles si Pelisor, inchiriate Muzeului Peles si Ministerului Culturii pentru 12.000 de euro lunar.


Mai multe articole despre:
regele mihai a murit