MENIU

"Regele" austriac al lemnului românesc a ajuns să aibă afaceri mai mari decât Romsilva

Situaţie incredibilă legată de lemnul românesc

În ultimul deceniu industria tăie­to­rilor de lemne a reînviat şi a ajuns o afacere de miliarde de euro.

Pentru a se reda am­ploa­rea defrişărilor, este suficient un sim­plu calcul. După datele statistice oficiale, su­prafaţa de pădure tăiată la ras (adică supra­faţa de pe care s-a recoltat în tota­litate masa lemnoasă) între 2007 şi 2013 este mai mare decât suprafaţa Bu­cureş­tiu­lui.

Calculul nu include alte tipuri de tăieri. Unei păduri cu arbori specifici Ro­mâniei îi ia mai mult de 30 de ani pentru a ajunge la ma­turitate, potrivit ZF.ro.

Din businessul cu pădurile României se „înfruptă" peste 11.300 de companii, iar la capătul lanţului trofic se află companii străine. Trei firme austriece, Holzindustrie Schweighofer, Kronspan şi Egger, sunt ju­că­torii dominanţi, cei mai mari consumatori de lemn. Nu taie, doar consumă.

Schweighofer, cea mai mare, a avut un profit de aproape 100 de milioane de euro în 2013, anul celor mai recente date oferite de Ministerul Finanşelor, la afaceri de 470 milioane de euro. Echipa de trei austriacă face în total afaceri de un miliard de euro.

Cât de importantă este România pentru firmele austriece este suficient să fie spus că Schweighofer operează la Comă­neşti cea mai mare fabrică de plăci de lemn în panel din lume. Materia primă provine în proporţie de 75% din surse proprii, po­trivit paginii de internet a companei, probabil de la fabricile de cherestea pe care le deţine în Sebeş şi Rădăuţi.

Schweighofer este o maşinărie de „înghiţit" păduri care are o experienţă de sute de ani. Familia Schweighofer se ocupă cu afaceri legate de produse din lemn încă din anii 1600.

Mai multe articole despre:
Romsilva defrişări Holzindustrie Schweighofer