MENIU

Rebranding regal după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Se schimbă banii, timbrele, actele pentru Regele Charles al III-lea

Regele Charles al III-lea și Regina Elisabeta a II-a Foto: Profi Media

Timbrele şi bancnotele din Regatul Unit, dar şi din statele membre Commonwealth, ca și mandatele regale, dar și pașapoartele vor fi schimbate după moartea Reginei Elisabeta a II-a, odată cu instalarea noului monarh - Charles al III-lea.

După 70 de ani de domnie, britanicii s-au obișnuit să vadă portretul, profilul Reginei și stema regală pe mai multe obiecte folosite în viața cotidiană, cum sunt banii, monedele și bancnotele, dar și cutiile de cereale sau ketchup-ul și sosul brun lansate de Regină, sub brand propriu, la începutul anului 2022.

Pașapoartele emise în ultimii 70 de ani, în timpul domniei Reginei, sunt încă valabile

Regina Elisabeta a II-a a murit. În ceea ce privește pașapoartele, acestea vor fi în continuare valabile, dar cele noi vor avea redactarea actualizată a Majestății Sale - cu noul suveran - Charles al III-lea.

Toate pașapoartele britanice sunt emise în numele Majestății Sale și sunt încă valabile pentru călătorii, dar pentru pașapoartele noi, textul de pe interiorul copertei va fi actualizat la Majestatea Sa - Charles al III-lea.

Și cei din forțele de poliție din Anglia și Țara Galilor vor trebui să schimbe cifra regală a Reginei Elisabeta a II-a în interiorul căștilor lor.

Bancnotele și monedele cu chipul Reginei

Regina Elisabeta a II-a a murit. Atunci când regina a urcat pe tron în 1952, monarhul nu apărea pe bancnote. Acest lucru s-a schimbat în 1960. Regina a apărut pe toate bancnotele Băncii Angliei din 1960 (bancnotele emise de băncile scoțiene și nord-irlandeze nu îl înfățișează pe monarh). Există aproximativ 4,5 miliarde de bancnote emise de Banca Angliei, în valoare de aproximativ 80 de miliarde de lire sterline în circulație în acest moment. și, ca și în cazul monedelor, acestea vor fi eliminate treptat.

Monetăria Regală nu a anunțat cum sau când va începe să emită monede cu capul noului monarh pe ele - regele Charles al III-lea, însă cel mai probabil monedele Reginei vor mai rămâne în circulație mulți ani, iar procesul de înlocuire a acestora va fi unul gradual. Astfel că toate bancnotele și monedele rămân încă în circulație, iar Banca Angliei va anunța dacă acest lucru se va schimba, potrivit BBC. O imagine a noului monarh va fi convenită cu Palatul Buckingham. 

Capul reginei apare, de asemenea, pe unele bancnote de 20 de dolari în Canada, pe monedele din Noua Zeelandă şi pe toate monedele şi bancnotele emise de banca centrală din Caraibe de Est, precum şi în alte țări ale Commonwealth-ului.

Prima bancnotă pe care a fost inscripționat chipul Reginei a fost cea de o liră, în 1960.

Sursă Foto: en.numista.com

Toate cele 29 de miliarde de monede aflate în circulație în Marea Britanie au inscripționat chipul  Reginei.

Sursă Foto: Profi Media

Timbrele poștale cu chipul Reginei și cutiile poștale

Regina Elisabeta a II-a a murit. Poșta Regală va începe să producă timbre noi, nu va mai face  ștampile cu chipul Reginei Elisabeta a II-a, chiar dacă acestea mai pot fi încă folosite pe scrisori și colete.  

Este puțin probabil să fie eliminate cutiile poştale Royal Mail care poartă cifrul regal al Reginei Elisabeta, ER. Unele cu cifrul GR al regelui George al VI-lea se află în circulație și astăzi, după 70 de ani. Totuși, Poşta britanică va schimba timbrele, urmând să fie folosită o imagine de profil a noului monarh - Charles al III-lea. 

Din anul 1967, toate timbrele emise de Poșta Regală (Royal Mail) au prezentat chipul în relief a profilului lateral al Reginei Elisabeta a II-a. Royal Mail va înceta acum să mai producă ștampile Reginei Elisabeta a II-a și va începe procesul de creare a altor noi ștampile, mai notează BBC.

Sursă Foto: Profi Media

Noul rege poate fi observat deja pe mai mutle timbre, însă Poșta regală nu a anunțat cum vor arăta noile modele ale monarhului. Chipul Prințului Charles, viitorul rege al UK, apare în prezent pe șase timbre, lansate în 2018, pentru a marca aniversarea celor 70 de ani. 

Mandatele regale și sigiliul regal al Elisabetei a II-a

Regina Elisabeta a II-a a murit. Când un suveran sau un reprezentant al Familiei Regale moare, toate mandatele regale pe care le-a emis devin nule, iar compania are doi ani la dispoziție ca să nu mai folosească însemnele regale. Sigiliul regal este folosit frecvent pe articole precum ketchup-ul de roșii și parfumul, iar în ultimul secol, monarhul, consoarta și moștenitorul lor și-au emis propriile sigilii.

Mandatul regal al Reginei se aplică în prezent la peste 600 de afaceri care au o istorie îndelungată în aprovizionarea gospodăriilor regale, de la compania Angostura Bitters din Trinidad şi Tobago până la potcovarul din Sussex Zack Treliving, scrie The Guardian.
 
După moartea Reginei, ei își pierd statutul, cu excepţia cazului în care li se acordă un nou mandat de succesorul la tron, în acest caz Charles al III-lea sau de către un alt membru al familiei regale, un nou Prinţ de Wales. Când prinţul Philip a murit, cei care dețineau mandat regal au primit doi ani de graţie pentru folosire.
 
Pe unele din alimente sau alte articole, de la ketchup de roșii la pachete de cereale la parfum, apare sigiliul regal cu inscripția „Cu aprobarea Majestății Sale Regina”din casa ta. Acestea sunt produse cărora li s-a acordat un mandat regal, adică acea companie ce le produce aprovizionează în mod regulat și gospodăriile regale.
 
Printre mărcile care se bucură de mandate regale sunt pianele Steinway, cerealele Jordans, ginul Gordon şi bijutieriile Swarovski, dar și producători de garduri, ingineri de sunet, grădinari sau din industria de panificație.