MENIU

CNCAV dezminte informațiile legate de primul caz de șoc anafilactic din România, din Timiș, după rapelul cu vaccinul antiCovid: "Pacienta a avut o reacție alergică, fără criterii de șoc anafilactic"

Vaccinare antiCovid

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a venit cu precizări în cazul din Timiș, legat de femeia care ar fi înregistrat recații adverse mai grave după administrarea rapelului cu vaccinul anti-Covid. Reprezentanții CNCAV susțin, astfel, că nu ar fi fost vorba despre un șoc anafilactic, așa cum media a relatat, ci doar despre o reacție alergică, și că persoana în cauză deținea în istoricul medical episoade alergice.

La scurt timp după apariția în spațiul public a informațiilor legate de primul caz de șoc anafilact, din România, pus pe seama reacțiilor adverse la doza de rapel a vaccinului antiCovid, CNCAV a făcut următoarele precizări:

"Persoana în cauză a efectuat rapelul în data de 04 februarie a.c., în urma căruia a avut o simptomatologie postvaccinală, de tip reacție alergică fără criterii de șoc anafilactic. Menționăm că simptomele respective s-au instalat pe parcursul monitorizării postvaccinale, respectiv la 10 minute de la administrarea dozei de rapel, însă acestea au cedat la scurt timp de la administrarea tratamentului specific în astfel de situații. Femeia, în vârstă de 41 de ani, a părăsit, ulterior, centrul de vaccinare în stare bună de sănătate. Facem precizarea că persoana deține în istoricul medical multiple episoade alergice". 

Va reamintim că în media au apărut în curusul zilei de astăzi informații potrivit cărora o femeie care se prezentase la un centru de vaccinare din județul Timiș pentru a face rapelul la vaccinul antiCovid ar fi suferit un șocul anafilactic imediat după inocularea celei de-a doua doze de vaccin. Femeia, spunea atât presa locală, cât și reprezentanții DSP Timiș, a fost stabilizată, fiind în afara oricărui pericol.

Ieri a fost înregistrată prima reacție adversă rară din România, după vaccinarea cu COVID-19. Vorbim despre o femeie în vârstă de 32 de ani, de profesie medic, care a suferit o paralizie temporară facială după administrarea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Femeia se află în prezent inernată într-un spital din București.

Între timp, un alt medic, din Cluj, a suferit o reacția adversă severă după de a primit vaccinul anti-coronaviruis. Este vorba despre un rezident din Cluj, care a susține că a suferit o semipareză după ce a primit doza de rapel. 

”Mă simțeam foarte, foarte moleșit, cu cefalee, dureri musculare, stare de greață, amețeală, iar noaptea, când m-am trezit, nu am putut să mă mișc, a fost ca o semiparalizie pe partea stângă, în zona în care fost administrată și prima doză”, a declarat medicul rezident, la un post TV. El se simte bine acum.