MENIU

Rețetă de salam, de aproape două secole, scrisă de Kogălniceanu şi Negruzzi

Cea mai veche carte de bucate tipărită din România (există rețete mai vechi dintr-un manuscris brâncovenesc, dar care au fost tipărite mult mai târziu) „Carte de bucate boiereşti – 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti“, semnată cu iniţialele M.K. şi K.N. (ulterior, Mihail Kogălniceanu a recunoscut că el şi Kostache Negruzzi sunt autorii), a apărut la Ieși în 1841 și a fost reeditată la Editura Vremea, în 2007.

Printre rețetele prezentate remarcăm un desert cu toporași, dar și faptul că pe atunci se consuma anghinare și sparanghel, importate. Vă prezentăm o mostră, zicem noi interesantă, despre cum se făcea saleamul pe timpuri:

„Iei carne macră sau buturi de mascur (coapsă de porc castrat și îngrășat) și o grijești tare bine; apoi o hăcuiești și o pisezi până se face moale; apoi iei slănină și o hăcuiești, și o amesteci cu carnea; pui și sare, la o ocă (1,291 kg) de sare pui 50 de dramuri silitră (azotat de potasiu întrebuințat drept conservant), și piperiu cât vei socoti; și puțin usturoi; amestici aceste cu carne bine, şi apoi îi umpli în mață de vacă tare îndesat, cu pușca cea de cârnați, și îi învălești cu sfară în laț; îi pui două sau trei luni la vânt, apoi îi pune la fum; după două săptămâni se pot mânca“.

Mai multe pe urbology.ro.

Mai multe articole despre:
preparate ingrediente reţetă de salam