MENIU

Război în Ucraina - Ziua 58 - Fără armistițiu de Paște. Rusia anunță că a capturat un depozit uriaș al Armatei ucrainene - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Războiul din Ucraina continuă după 58 de zile de la începerea "operațiunii speciale" a armatei Ruse. În ciuda faptului că se apropie Paștele ortodox, Putin nu pare dispus că cruțe viețile civililor ucraineni. Bombardamentele continuă, iar rușii susțin că ar fi făcut un pas mare spre cucerirea Harkov-ului.

UPDATE 22:04 Trupele ruse au preluat controlul asupra unui arsenal al armatei ucrainene cu mii de tone de muniţie în regiunea Harkov, a anunţat, vineri, Ministerul rus al Apărării, relatează agenţia de presă rusă TASS.

UPDATE 18:00 Preşedintele Vladimir Putin i-a acuzat pe liderii europeni și oficiali ai UE de afirmaţiile "iresponsabile", de faptul că abordă acțiunile Ucrainei și încurajează orice manifestare antirusă.

UPDATE 16:15 Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a cerut vineri într-o discuţie telefonică preşedintelui rus Vladimir Putin să garanteze culoare umanitare de Paştele ortodox în oraşul ucrainean asediat Mariupol. Kremlinul a condiționat un astfel de gest de predarea militarilor care luptă în combinatul siderurgic.

UPDATE 15:15 Electricitatea s-a oprit peste tot în orașul Severodonețk, din regiunea Luhansk, și asta deoarece rușii au deteriorat linia de înaltă tensiune, spune Serghei Gaidai.

UPDATE 15:00 Un corespondent al canalului TV Zvezda relatează că bombardamentul asupra combinatului Azovstal din Mariupol, unde sunt refugiați civili, este în prezent în curs de desfășurare.

UPDATE 14:30 Guvernator: Forțele ruse bombardează spitalul din regiunea Donețk, folosind sistemul de lansare a rachetelor Uragan.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că spitalul din orașul Lyman a luat foc după bombardare.

Încă nu au fost raportate victime.

Informația a fost confirmată și de Iuliia Mendel, fost purtător de cuvânt al președintelui Ucrainei.

UPDATE 14:00 În Hostomel, oraș din regiunea Kiev, o biserică este în flăcări chiar acum.

UPDATE 13:40 Viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereșciuk a declarat că armata rusă a refuzat să deschidă un coridor umanitar pentru ca civilii care să părăsească uzina Azovstal din Mariupol.

UPDATE 13:00 Germania nu poate transfera, la cererea Ucrainei, armele grele folosite de Bundestag din cauza amenințării agresiunii ruse împotriva NATO, afirmă cancelarul Olaf Scholz, într-un interviu acordat lui Spiegel.

UPDATE 12:35 Japonia, pentru prima dată din 2003, a desemnat insulele Kurile de sud ca fiind ocupate ilegal de Rusia și le-a numit teritoriul original al Japoniei.

UPDATE 11:55 Harta actualizată a situației din estul Ucrainei, realizată de la experți europeni.

UPDATE 11:50 Avionul de transport militar ucrainean An-26 s-a prăbușit în districtul Volnyanskiy din regiunea Zaporizhzhya.

Avionul efectua un „zbor tehnic”. Potrivit administrației militare regionale, s-au înregistrat victime în urma accidentului.

UPDATE 11:40 Producătorul belgian de bere AnheuserBusch a decis să-și vândă participația din Rusia.

În plus, Anheuser-Busch InBev a anunțat că aduce marca de bere ucraineană Chernihivske pe mai multe piețe din Europa.

Toate veniturile din vânzare vor fi alocate ajutorului umanitar.

UPDATE 11:30 Armata rusă intenționează să stabilească controlul deplin asupra Donbasului și a sudului Ucrainei în timpul celei de-a doua etape a operațiunii speciale, precum și să creeze un coridor către Crimeea, anunță Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 11:15 Concursul muzical Ceaikovski a fost exclus din Federația Mondială a Concursurilor Internaționale de Muzică.

Concursul Ceaikovski este considerat unul dintre cele mai prestigioase competiții de muzică academică din Rusia.

UPDATE 10:20 Rușii au bombardat Sloviansk, oraș din regiunea Donețk, partea de est a Ucrainei, probabil cu bombe cu dispersie. Îndemnăm cetățenii să se evacueze - șeful CAA Vadim Lyakh.

"Noaptea a fost neliniștită, orașul a fost bombardat. Probabil au fost bombe cu dispersie. Din fericire, nu au fost victime. Pagubele sunt acum stabilite", a spus Lyakh.

Consecințele bombardării Slaviansk.

UPDATE 10:00 "Prim-ministrul României NicolaeCiucă m-a primit astăzi la Bucuresti. Am discutat despre dezvoltarea cooperării comerciale, energetice și de infrastructură, cu focus pe modalitățile de diversificare a rutelor pentru exporturile ucrainene. Mulțumesc României pentru sprijinul acordat Ucrainei și primirea refugiaților ucraineni", este mesajul transmis pe Twitter de ministrul ucrinean de Externe, Dmitri Kuleba, după întrevederea de astăzi cu premierul României.

UPDATE 9:35 Aproximativ trei sferturi din populația regiunii Donețk, controlate de guvernatorul local Donețk, a fost strămutată.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că populația regiunii, anterior de aproximativ 1,6 milioane, a fost redusă la 430.000 de persoane de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, pe 24 februarie.

În Kramatorsk, cel mai mare oraș din regiune după Mariupol, au mai rămas doar 40.000 de locuitori dintr-o populație de 200.000, a spus Kyrylenko.

UPDATE 9:30 Rusia trage cu rachete asupra insula Khortytsia din Zaporizhzhia. Potrivit administrației militare regionale, opt civili au fost răniți în urma atacurilor.

UPDATE 9:15 Ucrainenii care au plecat în străinătate fără documente își vor putea înregistra gratuit cărţile de identitate, a anunțat  șeful Ministerului de Externe ucrainean, Dmitri Kuleba.

UPDATE 9:00 Dublul campion olimpic de înot, Evgeny Rylov, a fost suspendat pentru o perioadă de 9 luni de la competiții sub auspiciile Federației Internaționale de Înot.

Motivul pentru această suspendare este legat de prezența sa la concertul pro-Putin d ela Luzhniki.

UPDATE 8:40 Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a ajuns la București, unde s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă. La Palatul Victoria, cei doi discută chiar la această oră despre situația din Ucraina. 

UPDATE 8:30 În timpul ocupației din Krapivnia, Forțele Armate din Rusia au înființat un cartier general militar pe teritoriul școlii locale. Printre altele, un Kolovrat (o svastică slavă) a fost desenat pe un perete cu un șprei de vopsit, cel mai probabil.

UPDATE 8:26 La televiziunea rusă de stat, Rossia 1, se discută despre un potențial atac nuclear asupra Statelor Unite. Dezbaterea are loc în contextul în care Rusia a testat cu succes racheta balistică intercontinentală Satan 2, care ar putea distruge complet orașul New York. 

UPDATE 8:08 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să organizeze un fals referendum pentru independenţă în regiunile sudice Herson şi Zaporojie pe care le ocupă, informează vineri AFP.

UPDATE 8:00 Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Sviridenko: „Ne așteptăm să fim un candidat UE în această vară, iar în 2024 – să devenim membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”.

UPDATE 7:50 Germania va aloca aproximativ 40 de milioane de dolari Ucrainei pentru reconstrucția țării, anunță guvernul federal.

UPDATE 7:40 Resursa pro-Kremlin, Readovka, a raportat despre moartea a 13.414 de soldați ruși, în timp ce aproximativ 7.000 sunt dispăruți. Aceste cifre au fost anunțate la un briefing cu circuit închis al Ministerului Apărării din Rusia. Între timp, postarea Readovka a fost deja ștearsă.

SUMARUL CELOR MAI IMPORTANTE EVENIMENTE

Au trecut aproape două luni de când Ucraina a fost invadată de trupele lui Putin. Rusia a respins propunerea Ucrainei pentru un armistițiu de Paști. Orașul Nikolaiev a fost din nou bombardat de ruși cu lansatoare de grenade. Între timp, Statele Unite au anunțat că vor ajuta la strângerea de dovezi, legate de crimele de război comise de Rusia. 

Rusia nu vrea armistițiu nici măcar pe perioade Paștelui. Anunțul a fost făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

"Din păcate, Rusia a respins propunerea de a stabili un armistițiu de Paște. Asta arată foarte bine modul în care liderii acestui stat tratează credința creștină, una dintre cele mai importante sărbători. ", a spus Zelenski. Bombardamentele au continuat și noaptea trecută. Orașul Nikolaev a fost din nou lovit de grenade propulsate de rachetele rușilor din Herson.

Între timp, Statele Unite au transmis că vor ajuta la strângerea de dovezi ale crimelor de război ale Rusiei. Procurorul general Merrick Garland a transmis că a fost contactat de omologul său ucrainean și că a fost deja strâns un grup de aliați internaționali care să lucreze în acest sens.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina armistitiu paste