MENIU

Război în Ucraina - Ziua 343 - SUA sancționează companiile iraniene pentru furnizarea de drone către Rusia. Ce îi îngrijorează pe generalii ruși - LIVE TEXT

Drone iraniene / Foto: Profi Media

Franţa a promis Ucrainei 12 obuziere autopropulsate CAESAR suplimentare. Sursă ucraineană: oraşul Bakhmut a fost transformat într-o „ruină totală". Medvedev: Sancţiunile occidentale au eşuat lamentabil.

UPDATE 20:22 - Rusia pregăteşte un nou asalt asupra Ucrainei, spune un responsabil militar ucrainean.

Ucraina se aşteaptă la o "escaladare maximă" din partea Rusiei a războiului în lunile următoare, a declarat un responsabil militar ucrainean postului britanic Sky News, citat miercuri de agenţia DPA.

Aproximativ jumătate din cei peste 320.000 de soldaţi mobilizaţi de Rusia la sfârşitul anului trecut ar putea lua parte la un nou asalt asupra Ucrainei, crede secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei, Oleksii Danilov.

UPDATE 18:40 Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, în cadrul unei reuniuni privind refacerea infrastructurii rezidențiale în regiunile de frontieră ale Rusiei, că „sarcina prioritară este de a elimina chiar posibilitatea de bombardare” a acesteia de pe teritoriul Ucrainei. În condițiile în care Armata rusă a lovit deliberat infrastructura civilă, pentru a lăsa sute de mii de oameni fără utilități, liderul de la Kremlin a deplâns situația similară în care se găsesc mult mai puțini ruși, din cauza bombardamentelor ucrainene.

UPDATE 17:30 -Locuințele oligarhului Igor Kolomoiski și fostul ministru de interne ucrainean Arsen Avakov au fost vizate, miercuri, de procurorii anticorupție de la Kiev. Potrivit unor surse citate de media locale, ancheta în cazul lui Igor omului de afaceri Kolomoiski vizează companiile petroliere Ukrtatnafta și Ukrnafta. Se pare că ar fi vorba despre un prejudiciu în valoare de 40 de miliarde de grivne și despre sustragerea de la plățile vamale, relatează G4Media care citează The Guardian.

UPDATE 15:37Armata ucraineană a publicat miercuri o nouă înregistrare video dramatică despre care afirmă că arată distrugerea unui centru de comandament rusesc.

Ministerul ucrainean al Apărării a precizat pe pagina sa de Twitter că lovitura aparține Brigăzii 28 de Artilerie și a unei unități de recunoaștere aeriană din cadrul Gărzii Naționale a țării.

UPDATE 14:00 - Cel puţin 220 de sportivi şi antrenori ucraineni şi-au pierdut viaţa în războiul cu Rusia, iar peste 340 de baze sportive au fost afectate sau distruse, relatează agenţia Kyodo, care citează Reuters.

UPDATE 13:16 - Separatiștii pro-ruși din Donețk susțin că au reușit să încercuiască orașul Bahmut din estul Ucrainei ca parte a singurei ofensive pe care armata rusă o mai desfășoară în Ucraina de luni de zile, relatează TASS.

UPDATE 12:31Este posibil ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să se întâlnească cu omologul său american Joe Biden la sfârșitul lunii februarie, în timpul vizitei acestuia din urmă în Polonia, scrie publicația poloneză Dziennik Gazeta Prawna, citată de cotidianul ucrainean Pravda.

UPDATE 10:55 - Spania intenţionează să trimită Ucrainei între patru şi şase tancuri Leopard 2A4, de fabricaţie germană, a anunţat miercuri cotidianul El Pais, care citează surse guvernamentale anonime de la Madrid, transmite Reuters.

Numărul exact de tancuri trimise de Spania va depinde de condiţia blindatelor respective disponibile şi de numărul altor ţări ce vor furniza în cele din urmă tancuri Ucrainei, potrivit surselor citate.

UPDATE 9:10 - Ministerul britanic al Apărării afirmă în evaluarea sa de miercuri privind războiul din Ucraina că generalii ruși ar fi îngrijorați de posibilitatea lansării unui atac ucrainean peste râul Nipru, în regiunea Herson.

Ministerul Apărării de la Londra afirmă că în ultimele zile unele dintre cele mai puternice bombardamente de la declanșarea invaziei rusești au avut loc de-a lungul râului Nipru în sudul Ucrainei.

„Acest lucru a inclus bombardamente continue ale rușilor cu artilerie asupra orașului Herson de pe malul de est al râului”, afirmă evaluarea britanică, aceasta amintind de asemenea că pe 29 ianuarie autoritățile locale de aici au raportat alți 3 civili uciși în atacurile rusești și că două nave sub pavilion străin au fost avariate, provocând o scurgere de petrol în port.

De altfel, o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare miercurea trecută a surprins un incendiu puternic la bordul unui cargobot turcesc ancorate în Herson.

Ministerul britanic al Apărării notează acum că Hersonul este cel mai bombardat oraș ucrainean de către forțele rusești, făcând abstracție de localitățile aflate pe frontul din Donbas.

„Raționamentul exact al Rusiei în ceea ce privește folosirea aici a stocurilor sale de muniții, asupra cărora există presiuni, rămâne neclar”, afirmă evaluarea britanică miercuri.

UPDATE 7:00 - SUA sancţionează companii iraniene pentru furnizarea de drone către Rusia

Marţi, SUA au sancţionat şapte entităţi iraniene care au fabricat drone pentru ca Rusia să atace Ucraina.
 
Printre entităţile sancţionate se numără Design and Manufacturing of Aircraft Engines, Islamic Revolutionary Guard Corps Aerospace Force, Islamic Revolutionary Guard Corps Research and Self-Sufficiency Jihad Organization, Oje Parvaz Mado Nafar Company, Paravar Pars Company, Qods Aviation Industry şi Shahed Aviation Industries.
 
Oricine face afaceri cu aceste entităţi trebuie să aibă licenţe speciale pentru a furniza bunuri şi tehnologii; licenţele pentru orice altceva decât furnizarea de alimente sau medicamente vor fi refuzate.
 
Pe parcursul invaziei, Rusia a început să coopereze mai strâns cu Iranul pentru a avea mai mult acces la dronele sale kamikaze, pe care le-a lansat împotriva Ucrainei. 
 
Printre modelele utilizate de Rusia se numără tipurile Shahed 136 şi 131. De asemenea, se pare că Rusia a încercat să obţină rachete de la Iran. 
 
UPDATE 6:30 - Franţa va ajuta Ucraina să achiziţioneze sisteme radar Ground Master 200 pentru apărarea aeriană

Anunţul a fost făcut de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, omologului său ucrainean, Oleksiy Reznikov, în timpul unei întâlniri la Paris, la 31 ianuarie.
 
GM 200, un radar cu rază medie de acţiune produs de compania franceză Thales Group, poate furniza coordonatele ameninţărilor de lansare şi de impact de la mai multe ameninţări simultane.
 
Lecornu a mai spus că Franţa se va asigura că Ucraina va avea suficiente rachete sol-aer Crotale şi îi va furniza Ucrainei încă 12 obuziere autopropulsate Caesar. 

UPDATE 6:05 - Medvedev: Sancţiunile occidentale au eşuat lamentabil
 
„Ţările inamice nu au curajul să admită că sancţiunile lor „infernale” au eşuat lamentabil”. Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a scris pe Telegram, susţinând că „ca întotdeauna, americanii fac bani cu o Europă umilită” care „rezistă şi pierde bani”.
 
UPDATE 5:35 - Şeful serviciului de informaţii al apărării, Kyrylo Budanov: Aproximativ 326.000 de soldaţi ruşi luptă în prezent în Ucraina

UPDATE 4:10 - Moscova: întâlnire privind controlul armelor cu ambasadorul SUA

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, şi ambasadorul SUA în Rusia, Lynne Tracy, au discutat despre problemele legate de controlul armelor, în timpul unei întâlniri de astăzi, a informat Ministerul de Externe al Rusiei şi agenţia Tass. Cei doi diplomaţi „au discutat câteva probleme urgente privind controlul armelor”, precizează agenţia rusă.
 
UPDATE 3:50 - Stoltenberg: Războiul, azi în Europa, mâine poate în Asia
 
Apropierea dintre Rusia şi China „Beijing observă cu atenţie ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina şi acest lucru ar putea influenţa deciziile sale viitoare: ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia”, a declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul întâlnirii de presă cu premierul japonez Fumio Kishida. Japonia şi NATO sunt de acord că securitatea în zona transatlantică şi indo-pacifică este „interconectată” şi că războiul din Ucraina nu este o provocare „doar europeană”. „China nu este adversarul nostru, ci îşi agresează vecinii şi ameninţă Taiwanul, aşa că trebuie să înţelegem şi să facem faţă acestei provocări”, a adăugat el.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina sua rusia iran